Русия носи вината за войната в Украйна: такова е мнението

...
Русия носи вината за войната в Украйна: такова е мнението
Коментари Харесай

Какво мислят рускоговорящите в Германия за Путин и войната

Русия носи виновността за войната в Украйна: такова е мнението на близо 40 % от рускоговорящите в Германия. Това демонстрира анкета, извършена от изследователския институт Dimap по предписание на Дойче Веле.

В изследването са включени хора, чийто пръв език е съветският и които са емигранти или деца на емигранти от някогашните руски републики. Няма точни данни за общия брой на тези хора в Германия. приказва за към 3,5 милиона рускоговорящи във Федералната република.

Как се отразява войната на имиджа на Путин

Почти две трети от интервюираните споделят, че към този момент имат по-лошо мнение за Владимир Путин, в сравнение с преди началото на войната в Украйна. " И в персоналния, и в професионалния си живот поддържам връзка с хора, които са ужасени от съветските закононарушения ", споделя Едвин Варкентин от Музея на руско-германската културна история. " Хората, живеещи в Германия, имат достъп до източници на информация, които демонстрират съветските зверства и ги посочват с същинското им име. За разлика от Русия, където има единствено държавна агитация ", споделя още Варкентин и прецизира, че емигрантите от някогашните руски републики ясно разграничават сред страната Русия и личността Путин.

Анкетата на Дъждовни води демонстрира още, че близо 80 на сто са мощно загрижени поради протичащото се в Украйна. Вероятната причина за този висок дял е фактът, че един на всеки петима интервюирани има родственици или познати, които се борят в тази война.

Украйна: да хванеш пушка за пръв път на фронта

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Хората над 40-годишна възраст са по-силно загрижени от по-младите - в това число заради обстоятелството, че по-възрастното потомство се разпознава по-силно със страната, от която произлиза. Много от тези хора са родени, а някои и отраснали в някогашния Съветски съюз. И все още поддържат контакт със свои близки и другари, които живеят в Русия, Украйна или Казахстан. " Затова и отношението им към войната е по-емоционално ", изяснява Варкентин.

 

На въпроса дали биха взели участие в проява в поддръжка на Украйна, 17 % от интервюираните дават отговор утвърдително. Едва 9 на 100 биха се присъединили в проява в поддръжка на Русия, а ако демонстрацията е единствено в поддръжка на Путин, в нея биха взели участие единствено 4% от запитаните. На другия полюс: цели 20 на 100 от анкетираните биха отишли на митинг против дейностите на съветския президент.

Повечето интервюирани гледат със песимизъм към бъдещето. Близо половината не чакат да настъпи мир, 11% допускат, че войната ще приключи с победа на Русия, а 9 на 100 считат, че победител ще е Украйна. 18% от интервюираните чакат дипломатическо решение на спора.

Едвин Варкентин предлага на германската политика да се вгледа деликатно в резултатите от анкети като тази - тъй като те демонстрират освен, че емигрантите от постсъветското пространство са разнородна група, само че и че в по-голямата си част те са на страната на западния консенсус по отношение на войната в Украйна.

Вижте и това видео:

Да гледаш гибелта в очите: в окопите и лечебните заведения на Бахмут

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР