Избраният президент на Словакия Петер Пелегрини, който е близък съюзник

...
Избраният президент на Словакия Петер Пелегрини, който е близък съюзник
Коментари Харесай

Новият президент на Словакия встъпва в длъжност

Избраният президент на Словакия Петер Пелегрини, който е непосредствен съдружник на премиера Роберт Фицо, встъпва в служба през днешния ден.

Планира се 48-годишният политик да постави клетва в словашкия парламент по обяд.

Той завоюва през април втория тур на президентските избори с 53,1% от гласовете. На балотажа негов противник беше някогашният външен министър Иван Корчок.

Пелегрини беше министър председател на Словакия от 2018 до 2020 година, а също по този начин и ръководител на Народното събрание. На президентския пост той става правоприемник на първата жена президент на Словакия Зузана Чапутова, която реши да не се кандидатира за втори мандат, макар че се употребява с огромна известност в словашкото общество.

Партията на Пелегрини " Глас - обществена народна власт ", е част от тристранната ръководеща коалиция на премиера Фицо. Третият сътрудник в обединението е дясната Словашка национална партия.

Словашкият президент не разполага с доста изпълнителни пълномощия, макар че може да постанова несъгласие на закони. Освен това той е висш главнокомандващ на въоръжените сили и играе роля във външната политика.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР