Румънският орган за управление на водите Apele Române наскоро издаде

...
Румънският орган за управление на водите Apele Române наскоро издаде
Коментари Харесай

Румънските власти насърчават гражданите да използват дъждовна вода

Румънският орган за ръководство на водите Apele Române неотдавна издаде рекомендация, с която предизвиква хората да заменят питейната вода с дъждовна при битови действия като поливане на градините.

Много градове и села са наранени от продължаващата суша в Европа, което води до дефицит на питейна вода.

Много хора в румънските села обичайно употребяват питейната вода от кладенците и чешмите си за градините и оранжериите си и управляващите мъчно ги убеждават да вършат друго. В същото време водните ресурси в страната са рекордно ниски.

Пресъхването на езерата и реките принуди управляващите да наложат ограничавания, свързани с потреблението на питейна вода в 700 румънски обитаеми места.

" Много е значимо през този интервал да използваме питейната вода за пиянство и да се обръщаме към различни източници, когато можем. Бихме могли да събираме дъждовна вода, изключително в интервалите на значителни превалявания, тъй като намаляването на потреблението може да се изрази в хиляди или даже милиони кубически метри доста значима вода, спестена през този интервал ", съобщи Ана-Мария Агиу, представител на Apele Române, в изказване за Digi24.

" Всеки жест, който води до икономисване на вода, е от голяма важност, а през този интервал би трябвало да мислим и за хората към нас, с цел да може водата да е задоволителна за всички ", добави тя.

Румъния е измежду европейските страни, които бяха съществено наранени от сушата това лято. В скорошен отчет се акцентира най-голямата липса на превалявания и почвена влага в Европа от 500 години насам. Приблизително 47% от континента е в положение на паника за засушаване, а 17% - в положение на оптималната паника.

Други страни, които бяха всеобщо наранени от сушата, са Испания, Франция, Унгария, Италия, Германия, Унгария, Словения и Хърватия. Няколко от тях постановиха ограничения, целящи да лимитират количеството вода, употребявано за напояване. Най-засегнатите култури са соята, царевицата и слънчогледът.

Макар че дъждовната вода може да размени питейната вода, когато става въпрос за поливане на култури, тя не може да я размени, когато става въпрос за пиянство. Изследователи от Стокхолмския университет са разкрили химикали, основани от индивида - наричани още безконечни химикали, защото те не се разграждат в околната среда - в дъждовната вода съвсем на всички места по Земята, в това число и в Антарктида. Тези химикали вършат дъждовната вода рискова за пиянство. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР