Роботизираният автомобил на финландският изследователски център VTT – Marilyn -

...
Роботизираният автомобил на финландският изследователски център VTT – Marilyn -
Коментари Харесай

Финландска роботизирана кола все по-близо до възможността за автономно шофиране 24/7

Роботизираният автомобил на финландският проучвателен център VTT – Marilyn - може да вижда по-добре от хората при мъгла и изобилен снеговалеж, а към този момент може и да се движи без потребност от прекъсване, даже при неприятни метеорологични условия. Освен това, той също по този начин няма проблем да разграничи човек и при влошена видимост и автоматизирано да избегне случай. Тези функционалности се дължат на инсталирания на покрива на автомобила LiDAR, който засича талази с дължина, оттатък човешката сетивност. И защото технологията продължава да се развива, специалистите виждат в нея опция за огромна стъпка в посока основаването на безвредно, изцяло автоматизирано транспортно средство, което може да се движи и при влошени метеорологични условия.



Очаква се създаването да бъде показана по време на събитието RobustSENSE, което ще се организира в немския град Улм на 16 май. В рамките на форума среща си дават разнообразни производители на самостоятелни транспортни средства.

Последните усъвършенствания на роботизирания автомобил на VTT включват нови оптични съставни елементи, 1555 нанометров LiDAR и усъвършенстван образован програмен продукт, който покачва опциите на датчика. Освен това Marilyn разчита на софтуерни модули за пречистване на точкови облаци и надзор на надеждността на скенера.

" Въпреки че зрителното поле на Marilyn е лимитирано до към 30 метра при гъста мъгла, новият вид LiDAR разрешава на автомобила вместо да стопира, просто да забавя своя ход ", разяснява ръководителят на плана Мати Кутила от екипа RobotCar Crew на VTT.

Автомобилът има вградени и обичайни автомобилни радари и LiDAR, само че техният потенциал за разкриване на неметални трудности и разграничителната им дарба са лимитирани, изключително при разпознаването на точни форми.

" Marilyn може да съчетае радарни и LiDAR технологии посредством оптимизaция на най-хубавите аспекти на другите датчици, което прави автомобила по-безопасен от елементарна кола, ръководена от човек. Въпреки че пред нас към момента има доста трудности, имаме вяра, че се движим в вярната посока ", акцентира Кутила и прибавя, че пред екипа му има още доста работа, до момента в който успее да подсигурява автоматизирано шофиране 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата, само че това не трансформира обстоятелството, че актуалните усъвършенствания са великански скок към реализацията на плана.

“Ако се замислим за това като за 42-километров маратон, в този момент сме на към 10 километра по-близо до цел ", прибавя той.



Все повече сюжети за шофиране

Екипът на VTT също по този начин залага от ден на ден вероятни сюжети за шофиране, като Marilyn към този момент има разнообразни концепции на държание за градски пространства, автомагистрали, второстепенни пътища и така нататък По думите на Кутила по време на събитието в Улм роботизираният автомобил ще показва по какъв начин минава през гъста мъгла, непробиваема за човешкото зрение, заобикаляйки трудности. Освен това за първи път в Европа в тестовата зона по едно и също време ще се движат шест самостоятелни коли, всяка от които по друг сюжет, дружно с пешеходци.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР