Резултатите от последното проучване на Австрийското дружество за европейска политика

...
Резултатите от последното проучване на Австрийското дружество за европейска политика
Коментари Харесай

Анкета: Австрийците са против разширяването на ЕС

Резултатите от последното изследване на Австрийското сдружение за европейска политика (OGfE) демонстрират, че австрийците, за разлика от своите политици, са срещу участието на страните от Западните Балкани в Европейския съюз.


Мнението на австрийската общност за участието на Северна Македония, Сърбия, Черна гора и Албания в Европейски Съюз не демонстрира огромни съмнения. 21% от интервюираните декларират, че поддържат участието на Северна Македония в Европейски Съюз, до момента в който 47% са срещу. Подкрепата за участието на Албания в Съюза е 22%, а 51% от австрийците са срещу. Австрийците не гледат благосклонно на участието на Косово в Европейски Съюз – то печели поддръжката на 16% от интервюираните, до момента в който поддръжката за Босна и Херцеговина е 29%. Проучването демонстрира, че Сърбия има 24% поддръжка, а Черна гора - с един % по-малко. Резултатите демонстрират, че Турция има най-малка подкрепа-едва 8% % от интервюираните са подкрепили участието й в Европейски Съюз. От 2010 година

OGfE организира изследване на публичното мнение за присъединението на Западните Балкани и Турция, като в този момент в проучването са включени Украйна, Молдова и Грузия. За Украйна са 24% от интервюираните, за Молдова 22%, а за Грузия – 17%.

В анкетата беше подложен и въпросът за разширение на Шенгенското пространство с Румъния и България. Само 38 на 100 от интервюираните биха приели България в Шенгенското пространство, а 36 на 100 биха приели Румъния.

„ Официална Австрия от дълго време се възприема като уверен покровител на разширението на Европейски Съюз, изключително що се отнася до влизането на страните от Западните Балкани. Населението обаче обичайно има друго мнение по този въпрос. Общественото мнение е разграничено и това е отражение на политическия дискурс. Консолидацията на Съюза и решаването на острите проблеми в обществото има ясно преимущество пред по-нататъшното, по-мащабно разширение на Европейски Съюз “, акцентира генералният секретар на OGfE Пол Шмид.

Проучването е извършено от 11 до 13 април, по време на което са интервюирани 1000 австрийски жители на възраст сред 16 и 80 години./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР