Reuters Френското правителство обяви, че обмисля въвеждането на извънредно положение след

...
Reuters
Френското правителство обяви, че обмисля въвеждането на извънредно положение след
Коментари Харесай

Париж опустошен от бунта, полицаи молят армията да излезе

Reuters Френското държавно управление разгласи, че обмисля въвеждането на изключително състояние след погромите в Париж от през вчерашния ден, които оставиха центъра на столицата като след война. Еманюел Макрон долетя от Г-20 в Буенос Айрес и незабавно свика спешно съвещание, а министър председателят Едуар Филип анулира пътуването си до полския град Катовице за конференцията на Организация на обединените нации за климата. Макрон обиколи центъра на Париж, с цел да види с очите си провалите.

Десетки коли бяха преобърнати и опожарени, коледни дръвчета - съборени, витрините на заведенията за хранене и банките - изпотрошени, някои магазини - разграбени. Дори по фасадите на постройките се виждаха отчупени части, предават международните организации. Две сгради в региона до Триумфалната арка бяха подпалени. Сред опожарените коли има и полицейска, а от друга бе откраднат автомат. Статуята на Мариан - признака на Франция, бе разрушена, а по арката със спрей бяха изписани лозунги като “Макрон, оставка! "

“Революцията избухна ", скандираха някои от протестиращите. Движението на “жълтите жилетки ", което разбуни Франция, стартира като митинг против цените на горивата, само че прерасна в протест против понижения витален стандарт и против промените на президента Еманюел Макрон, които имат тежка обществена цена ца част от хората.

Към мирните митинги обаче, които се заключаваха основно в блокиране на пътища, последователно се включиха маскирани вандали с стоманени пръти и брадви, които трансформират всяка протестна акция в полесражение. Те се бият с полицията и трошат каквото им попадне пред очите. Неделните вълнения на “Шан-з-Елизе "

приключиха със 133-ма ранени, измежду които най-малко 23-ма служители на реда, и с 412 задържани. Освен въвеждане на изключително състояние няколко полицейски синдиката желаеха армията да излезе по улиците и да се включи в опазването на публичния ред.

“Жълтите жилетки " нямат водачи, само че оповестиха, че ще образуват комитет от 10 представители, който да показва “конструктивния яд ", защото те не се разпознават с анархията, която работи като цунами. Извънредно състояние във Франция бе въведено през 2015 година поради терористичните атентати. То бе удължавано няколко пъти и бе анулирано през ноември 2017 година В сходни условия управляващите имат право да не разрешават придвижването по някои улици и места, да вършат обиски, да разпускат организации, за които се счита, че заплашват публичния ред.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР