Международният анализатор Станислав Бачев в интервю за предаването България, Европа

...
Международният анализатор Станислав Бачев в интервю за предаването България, Европа
Коментари Харесай

Станислав Бачев: Световният конфликт навлиза в нова, много по-ожесточена фаза, но без обявяване на война

Международният анализатор Станислав Бачев в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус "

Иранския президент Ебраим Раиси почина при злополука с хеликоптер в неделя дружно със външния си министър. Машината пътувала за град Табриз, когато изчезнала от радарите. Според локални медии хеликоптерът е паднал в мъчнопроходим регион в Северозападен Иран. Но версиите са доста, всичко е сложено на масата, информацията е доста прясна, само че анализите към този момент започнаха. Мой първи посетител е Станислав Бачев – интернационален анализатор. Здравейте, господин Бачев.

Как посрещате новината за гибелта на иранския държавен глава?

Бих желал първо да изразя персоналните съболезнования към Иран и към посланика на Иран в България, Н.Пр. Ирваш. Силно се надявам българската публична власт да направи същото - както изпълнителната, по този начин и представителната. Държавите помнят в последна сметка отношението както в положително, по този начин и в неприятно време. Това разрешава разговорът да бъде удължен на приятелско равнище, изключително когато има въпроси, които са от съвместен интерес. И казвайки тези думи, по този метод се надявам да бъдат разбрани и интерпретирани вярно, най-малко този път.

Преди по-малко от месец вие посетихте Иран. Много постоянно в наши предходни диалози подчертавате, че Иран е империя. Посочвате го и в днешната си обява в обществените мрежи във връзка със гибелта на Раиси. Да отидем в Иран в този момент ви предлагам. Какво ви направи усещане там? Как се отнасят иранци към сигурността на своите жители и политици? Вие имахте опция да се срещнете и с президента.

Да, тъкмо оттова би трябвало да се стартира. Първо, би трябвало да се означи, че Иран е империя още веднъж, при която има цялостна взаимозаменяемост и последователност на лицата, които са инструмент за осъществяване на определената политика и на определения път. Загубата несъмнено е доста тежка. Приносът на президента Раиси и на външния министър Абдолахиан, който е един от най-опитните дипломати в света, или беше, няма да бъде забран този принос, само че това не значи завършек на пътя. Напротив, аз позволявам, че това събитие единствено ще форсира в допълнение процесите както вътре в Иран, по този начин и в света.

А по отношение на самото събитие и отговорността за него - значимо е да се означи, че към сегашния миг иранските управляващи не търсят отговорност във външен или във вътрешен съперник. Събитието към този миг се приема за случай. Това е позицията и на публично равнище, която е изразена и от висшия водач Али Хаменей. Но по-късно значимо конкретизиране идва към този момент и моментът на интерпретациите, изключително при събития от подобен голям мащаб.

Всяко публично вдишване на отговорност или нейното търсене е еднакво на грамаден директен спор и Casus Belli. Casus Belli значи мотив за директна война. И защото сходен акт опонира на това неписано предписание, че цар не убива цар, сега се прави всичко допустимо, всеки един спор и боен конфликт да не бъдат официално избрани като положение на война. Инцидент е една от вероятните версии, тя да е и формалната версия, която обаче дава свободата за огледален или несъразмерен отговор напред във времето. И преди малко моят отговор беше пряк и косвен.

Има прекалено много необикновени елементи в допускането да се случи сходен случай, изключително при актуалното равнище на софтуерно развиване и опция да се следи метеорологична конюнктура, кой е глобил полет през планински терен, за който се знае какви метеорологични условия предлага и какви изненади предлага. Второ, става дума за ескорт от три хеликоптера. И се знае, че другите два сполучливо доближават своята дестинация. Как по този начин целостта на ескорт е нарушена, точно навръх президентския хеликоптер е оставен по-назад?

Също още веднъж означавам равнището на софтуерно развиване: Геолокационните системи, които имат както хеликоптерите, по този начин и мобилните апарати, още повече спомагателните системи за геолокация и техническа поддръжка, когато се транспортират лица от сходен сан. И означавам тези елементи, по-точно риторични въпроси…

 

Те са доста значими тези елементи. Аз ви попитах и за сигурността, защото вие преди по-малко от месец бяхте в Иран.

Аз бях преди по-малко от месец. И аз не съм си приказвал персонално с президента, само че бях в една зала дружно с него, с президента Раиси, където той откри най-големият ирански стопански конгрес. Мерките за сигурност на този конгрес бяха изключителни, в това число сигурността на гостите. Целият периметър на хотела, където аз бях настанен, от вътрешната страна и извън беше с 24-часова въоръжена защита от службите за сигурност, и то на няколко заменен режим. Отделно на самата среща с президента, равнището на сигурност беше доста високо, с ограничение на телефонни контакти и така нататък – нещо, което е напълно обикновено и се планува, и се възнамерява като режим на сигурност, изключително от структурите, които се занимават с това нещо. Така, че невероятно е даже да се позволява концепцията за недовиждане или за несъобразителност.

Г-н Бачев, говорихме до в този момент с вас за изключителната точност и сигурност, която има Иран. В каква посока обаче може да се разсъждава след този, както и ви отбелязахте, за в този момент посочван като случай с президента?

Ние живеем в време, в което случайностите са от тези случайности, които не са такива. Твърде доста произшествия започнаха да се случват и към този момент получават очертанията на общ модел. Преди седмица беше опита за ликвидиране на словашкия министър председател Роберт Фицо, където явно имаше пробив в сигурността първо на равнище персонална защита и протокол, по-късно въпросът за кои външни специфични служби могат да възнамеряват и да осъществят сходно задание. Преди няколко дни пък имаше прехванат опит за прелом против президента на Турция Ердоган. От моя позиция международният спор навлиза в една нова фаза, към този момент доста по-крайна, доста по-ожесточена фаза, само че без оповестяване на война, без действително да бъде оповестена война, което икономисва икономическите компликации и резервира икономическите обвързаности без да стопира процесите.

Призовавате във своите обществени мрежи, както и споделих доскоро, да следим иранските медии. Защо? Какво не доближава до България към този миг? Остава ли нещо прикрито?

Голяма част от информацията за Иран и изобщо усещането за Иран в България е много филтрирано. Може да се каже, че ние значително не сме осведомени нито с иранския нрав, нито с техните просвета и особености. И това е тъпо, защото самите ние споделяме огромна част от нашия обичай и просвета с техния. Най-малкото и една от теориите за произхода на българите е точно от тази точка на света – персийската версия и иранската версия за нашия генезис. Така че от позиция на осведомителното затъмнение то е тъпо, защото Иран е една обособена цивилизация, която на процедура е самодостатъчна, а там където не съумява да построи това, което имат като потребност, изпада не във взаимозависимост, а във причинност с Китай и с Русия, защото те също се нуждаят от нея.

Те имат съвсем всяка една сфера на стопански и на публичен живот като обезпечаване, приказвам като технологии. Като се стартира от дестилация на вода, защото те живеят в регион, в който има дефицит на питейна вода, там става дума за системи за десолинизация на вода, и се стигне до това, че те създават сами своите спътници, имат независима галактическа стратегия и така нататък Т.е. това не е една изостанала страна, в противен случай, това е една от страните, които съумяха дружно с обединението Русия и Китай да се опълчват на международния ред, който към този момент се отива, само че се отива с жертви и конфликт.

Въпреки това, което се случва, доскоро казахте, че там приемствеността е на високо равнище, очаквате ли, допускате ли да има вътрешно-политически битки? Въобще по какъв начин ще се отрази гибелта на президента на процесите в Иран, които се случват?

 

Не, не чакам да има разтърсвания. Има си парламентарен ред, който е открит, и той към този момент беше посочен от висшия водач. Функциите на президент се заемат от вицепрезидента, има период от 50 дни да провеждат нови избори. Казах, че има последователност, защото лицата, те колкото и да са мощни, те водят, те са инструмент на политиката, а тя е надличностна, тя е доктринална. Така че без значение кой ще пристигна, към този момент тук въпрос е дали ще пристигна на власт или ще бъде позволен до власт някой, който е по-краен, което е една от опциите, някой с по-твърда позиция по отношение на измененията в света, т.е. това ще форсира в допълнение историческото време, или ще е някой по-умерен, това към този момент е вътрешен въпрос, само че ще го решат самите иранци.

Интересно е да се означи в духа на това, което се случи, че преди една седмица беше разгласен контракт сред Иран и Индия, който пък е част от Коридора Север-Юг, за който загатнах в процеса на нашия диалог. Този кулоар свързва Санкт Петербург, Северна Русия, с Азербайджан, през Каспийско море, през цялата територия на Иран, т.е. почти от мястото на покушението на президента и чак до южното пристанище БандарАббас на Персийския залив, и от там към Индия, като това опонира на разбиранията на западната цивилизация за надзор на комерсиалните пътища, защото това основава работеща опция на Средиземноморския пъти, на Суецкия канал и така нататък Т.е. желая да кажа, че ние ще разберем индиректно дали става дума в действителност за случай или за умишлен опит Иран да бъде предизвикан към задълбочаване на международния спор посредством индиректни жестове.

И отново ще го повторя, времето ще покажа дали ще има огледален или несъразмерен, само че равносилен отговор. И в името на това да сме справедливи би трябвало да се означи въпреки всичко, и вие го засегнахте като тематика, вътрешнополитическия детайл – президента Раиси беше едно от имената, които се спрягаха за правоприемник на бъдещия висш водач на Иран. Той произлиза от доста остарял жанр, неговата брачна половинка също произлиза от остарял, богат жанр от града Машхад, който е един от светите градове в Иран. Така че аз персонално съм податлив да приема, че тази случайност е по-скоро неслучайност. Но прекомерно е рано, защото към момента има доста неясноти, и с цел да се построи един справедлив взор би трябвало време.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР