Ретромузеят във Варна, който бе дом на уникални експонати, стана

...
Ретромузеят във Варна, който бе дом на уникални експонати, стана
Коментари Харесай

Соцмузеят във Варна фалира, изнасят експонатите от България

Ретромузеят във Варна, който бе дом на неповторими експонати, стана следващата жертва на пандемията у нас. Обектът затваря порти вечно, заяви за " Флагман " притежателят Цветан Атанасов.

Ретро музеят се намира в Гранд мол Варна. Във връзка с новите ограничения, взети против разпространяването на ковид в някои регионални градове, от РЗИ са разпоредили до 26 март да преустановят работа намиращите се на територията на комерсиалния център два обекта – Кино Арена и Ретро музей.

С последното решение е бил подписан „ смъртният акт “ за музея, който през последната година е бил на големи загуби. Собственикът е решил да се изнесе от България и да изложи експонатите в чужбина.

Ето какво написа Цветан Атанасов, публикуваме текста без редакторска интервенция:

Здравейте, другари!
Трябва да Ви призная нещо доста значимо.
Поради ужасната минала година и очертаващата се тази да е същата и при цялостната липса на помощ от страната и Община Варна, " Ретро музей " напуща България. И освен той. Музей " Восъчни фигури " също напуща, в който има към този момент над 70 фигури. В двата музея на " Мадам Тюсо " в Истанбул и Прага взети дружно има по-малко фигури. Не знам дали му пука на някой за просвета в България, макар че имаме Министерство на културата, само че средата, която основават за сходна активност е враждебна, непоносима и извънредно нетърпима. Апелирам към всички българи в чужбина и освен, да помислят къде би било удачно да преместим тези неповторими музеи. Ще съм признателен на всеки, който може да направи контакт или спомага за връзка с локалните управляващи, кмет на възможна бъдеща локация за музеите. Някой от Вас може да бъде идващият шеф, а за какво не и съучастник на бъдещите музеи. Необходими са към 2000 кв.м. зала. На всяко едно друго място бихме били по-добре признати и сигурно повече ценени от Варна. Не ми е елементарно да Ви призная всичко това, само че 6 години страдания са ми задоволителни. И преди пандемията не ми е било леко, само че в този момент е безусловно невероятно. За страдание, Варна прогресивно понижа туристопотока си към нея, а без задоволително туристи мега планове като тези два музея са обречени. Аз имам вид за Румъния, само че ще се веселя да видя и други благоприятни условия “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР