Решението на Конституционния съд показва, че има високи стандарти, които

...
Решението на Конституционния съд показва, че има високи стандарти, които
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Не би следвало да има пропагандна война между институциите

Решението на Конституционния съд демонстрира, че „ има високи стандарти, които се предявяват към хората в правосъдната власт и те могат да бъдат отстранявани в случаи на тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и при дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт “. Това сподели пред БНР конституционният арбитър, някогашен длъжностен министър на правораздаването и дълготраен народен представител Янаки Стоилов.
На такива високи равнища няма по какъв начин да няма преплитане сред правото и политиката . Въпросът е обаче в действителност да се търсят правни учредения, да съществуват солидни причини, тъй като когато обществото прави оценка общо успеваемостта от действието на някоя институция, то желае да види резултати. На сходни високи нива не могат нещата да бъдат изцяло стерилни . Въпросът, който обаче е значим – да не се намесват странични въздействия или пък да става дума за някакво навлизане на стопански, външни на политическия и правния развой фактори “, разяснява Янаки Стоилов в предаването „ Преди всички “.

Оттук нататък е значимо, в случай че Висш съдебен съвет бъде още веднъж сезиран, да прегледа задълбочено въпроса за отстраняването на основния прокурор , без да се впуска в комплицирани процедурни полемики, счита Стоилов.

Относно връзката сред изпълнителната власт и прокуратурата проф. Янаки Стоилов разяснява:

„ В последна сметка това са въпреки всичко положения, които не могат да не престават непрекъснато. Те в огромна степен ускоряват напрежението в връзките сред институциите и понижават резултата от тяхната работа. “

Това не би следвало да бъде пропагандна война сред институциите , означи още конституционалистът.  

Стоилов изрази опасения, че „ това отклонява вниманието от редица други настоящи въпроси “, за които хората основателно чакат решение, като даде образци с така наречен златни паспорти, профилираното правораздаване и инхаус процедурите.

Чуйте цялото изявление в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР