Решението на КЕВР за поскъпването от 1 август на водата

...
Решението на КЕВР за поскъпването от 1 август на водата
Коментари Харесай

Как никой не разбра, че водата ще поскъпне

„ Решението на КЕВР за повишаването от 1 август на водата в Бургас с близо 60% е шокиращо за всяко семейство, бизнес и за бюджета на Общината! Неаргументирано, без пояснения и каквито и да е предварителни уточнения! “

Това е част от статус на кмета Димитър Николов, оповестен в формалния му профил на 29 юли. Денят, в който КЕВР утвърждава новите цени на водата в Бургас.

Шокът в действителност е огромен и е за всички. Но в действителност ли това е толкоз изненадващо?

На 15 октомври 2020 година, шефът на ВиК и тогавашният регионален шеф дават конференция поради тогавашната заплаха от водна рецесия и опциите за създаване на нови уреди, които да довеждат вода от два язовира. На наш въпрос дали това ще повлияе на цената на водата, Тенев дава отговор, че в границите на бизнес-плана до 2021 година не е планувано, само че че тези уреди въпреки всичко би трябвало да се изплатят и това ще бъде калкулирано в идващия бизнес проект. Това е повторено още веднъж от него по време на изключителна сесия на общинския съвет през декември. Но, никой не обръща внимание, месеците и годините си текат.

Стигаме до 7 април 2022 година за постоянната сесия на Общинския съвет в Бургас, кметът Димитър Николов внася докладна бележка за гласоподаване. С нея би трябвало да се упълномощи представител на общината, който да взе участие в изключително съвещание на ВиК – асоциацията. В тази конструкция влиза регионалният шеф и всички кметове в региона. Всички, 40 съветници, които гласоподават, утвърждават предлагането на кмета по няколко точки, едната от които, е да се съгласува Бизнес проекта на ВиК за интервала 2022 – 2026 година Именно в документа е посочено, че ще има нарастване и са конкретизирани сумите за другите съставни елементи, които влизат в цената на водата, освен за 2022, а до 2026 г. 

На последвалото заседание на асоциацията, всички присъстващи кметове и техни представители гласоподават „ за “ координиране на бизнес проекта, като се изключи кметовете на Средец и Руен, които не вземат участие в съвещанието. " За " гласоподава и Министерство на регионалното развитие, които дават мандат за тази активност на регионалния шеф Стойко Танков. Единодушно, без някой неудовлетворен или несъгласен.

Тоест - или всички са съгласни, или никой не е обърнал внимание на желаното завишение. 

Но това не е всичко. На 12 юли, в КЕВР, е извършено публично разискване, където още веднъж е коменирано шокиращото нарастване на цената на водата в Бургас. Единствените хора, които изрязяват противоречие, са представител на омбудсмана и Мая Манолова. Писмено мнение в законовия период има изпратено единствено от омбудсмана. Ковачева и Манолова, които, по някакви неведоми пътища са разбрали за нарастването на цената на водата в Бургас, показват, че за края на регулаторния интервал, то ще е над 88%! Представители на общини или институции от Бургас не са взели участие в разискването, нито са изпратили писмени мнения. 

Но това не е всичко. На 13 юли БНР-Бургас излъчи и разгласява изявление с представителя на ВиК Димитър Гюров, който показва, че сдружението желае 59% нарастване на цената на водата.

И на този декор – по какъв начин пък никой не разбра, че ВиК ще желаят сходен шок… Иначе – всички сме съгласни с бизнес проекта, където написа за шока.

Накрая, новият ръководител на КЕВР, Иван Иванов, още не седнал на стола си в кабинета, към този момент е подготвен с шокиращите цени за Бургас. На печелившите – честито.

Накрая, дано и бъда малко потребен и да подскажа на хората, които не утвърждават повдигането на цената на водата. Решението на КЕВР може да бъде обжалвано в 14 дневен период. Да си знаете
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР