Решението на германския канцлер Ангела Меркел да се оттегли от

...
Решението на германския канцлер Ангела Меркел да се оттегли от
Коментари Харесай

Съдбата на Меркел като канцлер зависи силно от наследника ѝ в ХДС

Решението на немския канцлер Ангела Меркел да се отдръпна от политиката щом завърши с четвъртия си мандат отпред на Германия мигновено сложи разумният въпрос - кой ще я наследи отпред на Християндемократичния съюз (ХДС)? Кандидати не липсват, въпросът обаче кой ще поеме тежката корона остава отворен. Защото от това кой ще оглави ХДС може би ще зависи дали Меркел ще остане канцлер за четвърти цялостен мандат.
До момента трима души намерено показаха, че желаят да поемат диригентската палка от Меркел що се отнася до ХДС. Това са генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер , министърът на опазването на здравето Йенс Спан и някогашният началник на парламентарната група на партията Фридрих Мерц . Друго име, спрягано от немските медии, е Армин Ласчет, съдружник на Меркел, който дава отговор за най-гъсто популации район в Северен Рейн - Вестфалия.
Deutsche Welle твърди, че съгласно сп. " Шпигел ", в случай че Крамп-Каренбауер завоюва конкуренцията, " възможностите на Меркел да остане на власт са положителни ". Ако някой от Спан или Мерц е на върха, " тогава канцлерът Меркел евентуално ще бъде навън по-скоро. " Две обособени анкети на бизнес ежедневниците Handelsblatt и Spiegel Online демонстрират, че 62-годишния Мерц има най-големи шансове да поеме водачеството на ХДС, осведоми БГНЕС.
ФРИДРИХ МЕРЦ

В момента 62-годишният Фридрих Мерц не играе забележима роля в немската политика. Но не постоянно е било по този начин. Имаше време, когато той беше считан за не по-малък политически гений от самата Меркел. Големи очаквания на него разпореждаше патриархът на консерваторите, актуалният ръководител на Бундестага Волфганг Шойбле. Преди време, когато на самия него му се наложи да се отдръпна от поста ръководител на ХДС и на парламентарната група, Шойбле се погрижи да раздели тези две длъжности сред Меркел и Мерц. Меркел оглави партията, Мерц – обединената парламентарна група на консерваторите в Бундестага.
От самото начало химията сред двамата не се получи. Меркел се стараеше да разшири електоралната база на ХДС със своите демократични хрумвания, насочвайки я леко наляво. Убеденият последовател на пазарната стопанска система Мерц отстояваше предходните консервативни правила, опирайки се на огромен брой свои съидейници в парламентарната група. Мнозина го помнят с неговия план за радикална данъчна промяна, а също по този начин с пламенните речи в поддръжка на немската еднаквост.
На трибуната на Бундестага и в телевизионните студия надареният с подарък слово Мерц изглеждаше доста по-добре, в сравнение с Меркел. Но той подцени нейния гений за подмолни интриги. През 2002 година откакто изгубиха изборите от социалдемократите, Меркел съумя да в профил Мерц от поста ръководител на ПГ, с цел да го размени със самата себе си. Успоредно с това тя в профил един след различен от първите редици на християндемократите всички останали свои вътрешнопартийни съперници.
От народен представител в предприемач
Фридрих Мерц можеше да остане заместник-председател на парламентарната група на ХДС, даже го молеха за това. Но той не пожела да бъде на назад във времето. През 2004 година Мерц напусна управителните органи на ХДС, а по-късно разгласи решението си повече да не се кандидатира за Бундестага, макар че безапелационно побеждаваше в своя изборен окръг.
През 2009 година той смени депутатския мандат с мястото на сътрудник в огромна интернационална адвокатска адвокатска фирма, изпълняваща поръчките на транснационалните концерни. Едновременно той заемаше или заема до ден-днешен постовете на член на Надзорните препоръки на редица много огромни компании.
Но Мерц в никакъв случай не е казвал, че излиза от политиката вечно, а паузата в политиката, която е направил, постоянно намерено обясняваше с несъгласието си със " социалдемократизацията " на ХДС. Мерц резервира контактите си с някои от авторитетните християндемократи. Когато предходната година Волфганг Шойбле чества своя 75 рожден ден, Мерц освен седеше на първия ред, само че беше поканен на тържеството в тесния фамилен кръг.
Фаворит на деловите среди
Решението на Меркел повече да не се кандидатира за ръководител на партията дава на Мерц късмет да се завърне в огромната политика и да си разчисти сметките с нея. Той още не ѝ е дал прошка интригите, които го принудиха да прекъсне своята политическа кариера.
За мнозина в ХДС Мерц въплъщава предходното консервативно ядро на партията - ориентировка към правовата страна, обществена пазарна стопанска система, поддръжка за междинния бизнес и подготвеност в стопанските каузи. Той е откритият любимец на немските бизнес кръгове. Когато в понеделник, 29 октомври, се появиха известия за неговото допустимо издигане за поста ръководител на ХДС, акциите на Германската фондова борса потеглиха нагоре.
Предишните изказвания на Мерц в препоръчаната от самия него полемика за немската еднаквост разрешават да се допусна, че неговият метод към мигрантите би бил друг от този на Ангела Меркел, чийто курс даже в самата партия е считан за прекомерно демократичен.
Що се отнася до външната политика, то Мерц е последовател на укрепването на солидарността сред страните от Европейския съюз, а като ръководител на авторитетното обединяване " Атлантически мост " – за дружба със Съединени американски щати и задълбочаване на трансатлантическите връзки.
Човек, който не е от " системата на Меркел "
Наблюдателите правят оценка спорно възможностите на Мерц да смени Меркел на поста ръководител на ХДС. Те обръщат внимание на неговото дълго неявяване от огромната политическа сцена и на постоянни връзки с партийния уред. Други считат, че точно това събитие е неговото преимущество. Той, за разлика от другите съперници не е човек от " системата на Меркел ", която, както считат мнозина в ХДС, е довела до упадъка на партията. Решаваща роля на конгреса в Хамбург може да изиграе и ораторският гений на Фридрих Мерц. Той умее да убеждава аудиторията.
Ако той бъде определен за ръководител на ХДС, то дните на Меркел на поста канцлер ще бъдат преброени, сигурни са от Deutsche Welle. Мерц няма да чака края на настоящия мандат на Меркел, с цел да каже твърдата си дума.
ЙЕНС СПАН

Той е най-младият и най-амбициозният измежду кандидатите за поста ръководител на ръководещата в Германия партия ХДС. Той беше един от първите, които желаеха да станат водач на ХДС. Това не е ненадейно, тъй като 38-годишният министър на опазването на здравето, най-младият в актуалното държавно управление на Меркел, така и така има имиджа на свръхамбициозен политик.
Спан е роден и израсъл в селце на границата с Холандия, във федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия. Активно се занимава с младежка политика в границите на организация на католическата черква. По обучение е банков служител, което по-късно е допълнил със задочна тапия на магистър по политология. На 15 години влиза в младежкото крило на ХДС и бързо прави партийна кариера, за пръв път става народен представител в Бундестага през 2002 година
Издигането му на федерално равнище стартира през 2014 година, когато ненадейно е определен в президиума на ХДС. До назначението си напролет на 2018 година на поста министър на опазването на здравето той е бил парламентарен секретар в министерството на финансите, а още по-рано – член на парламентарната комисия по опазването на здравето и един от партийните специалисти в тази сфера.
Ставайки политик на федерално равнище, Спан интензивно работи над имиджа си. Той е чест на посетител на разнообразни телевизионни излъчвания. Спан построява облика на млад, динамичен и закостенял политик, който не се опасява от остри изказвания.
Едно от неговите неотдавнашни оферти – всеки гражданин на Германия след гибелта си да бъде считан за евентуален донор на органи – провокира спорни реакции. По-рано той беше подложен на критика за изявлението си, че приемането на минимална помощ не значи живот в беднотия. След това той получи предложение да живее един месец с такава помощ, която възлиза на до 416 евро на човек месечно, само че отхвърли.
" Буркофоб " и " американофил "
Сред съпартийците на Меркел Спан беше първият, който се разграничи от нейната миграционна политика. Той даже издаде книга на тази тематика, в която прикани за по-твърда линия. Шпан самичък се назовава " буркофоб " и се афишира за възбрана на носенето на мюсюлмански облекла от дамите, изключително тези, които закриват техните лица.
Във външната политика Спан е пореден последовател на тясното съдействие на Германия със Съединени американски щати. Като юноша той е взел участие в програмата за подготовка на млади водачи по линията на частното германско-американско съдействие. По данни на медиите, той има положителни връзки с новия американски дипломат в Берлин Ричард Гренел. Двамата са с хомосексуална ориентировка, отбелязва Deutsche Welle. В края на 2017 година Спан публично записва брака със своя сътрудник, берлински публицист. Освен това, Спан поддържа и положителни връзки с младия австрийски канцлер Себастиан Курц.
Наблюдателите в Германия считат, че Спан е един от действителните кандидати за поста водач на ХДС, а по-късно и за канцлер, само че не го считат за любимец.
АНЕГРЕТ КРАМП-КАРЕНБАУЕР


Човекът, който евентуално Меркел желае най-силно да я наследи. Анегрет Крамп-Каренбауер е известна като " мини Меркел ". Тя част от демократичното крило в ХДС, само че има по-консервативни възгледи по тематики като миграцията. Крамп-Каренбауер, наричана също партийните среди " АКК ", е отраснала в католическо семейство и се опълчи на неотдавнашните начинания за легализиране на еднополовите бракове в Германия. Омъжена е и има три деца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР