На втория ден от Страстната седмица православните вярващи възпоменават проповедта

...
На втория ден от Страстната седмица православните вярващи възпоменават проповедта
Коментари Харесай

Велики вторник е. Ето какво трябва да се направи на този ден:

На втория ден от Страстната седмица православните вярващи възпоменават проповедта на Божия Син в Йерусалимския храм. Научете по какъв начин да прекарате Велики вторник, с цел да избегнете неприятности и беди.

На Велики вторник православните християни завършват подготовката преди Великден. На този ден те перат, гладят и шият облекла, освобождават се от ненужните движимости и приключват главния развой на разчистване и ремонт на пространствата.

До настъпването на Великден всички домашен отговорности би трябвало да са свършени. Почистването на дома преди Великден е значима традиция.

Както през останалите дни от Страстната седмица, във Велики вторник би трябвало да се произнасят ммолитви. На този ден се предлага да се молите за помилван на греховете, да поискате здраве и фамилно благоденствие.

За да мине идната година в благоденствие и благополучие, на Велики вторник би трябвало да се вършат положителни каузи. На този ден би трябвало да помогнете на просещите, да помагате на нуждаещите се и на околните си.

Прието е да се провежда скромна софра на Велики вторник, като се канят на нея освен членове на фамилията, само че и близки, с цел да се укрепят фамилните връзки. Духовниците припомнят, че Великият пост продължава, по тази причина на трапезата се поставят постни ястия.

Трябва да съблюдаваме непорочност и морал. Това значи, че не можете да се отдадете на неприятни привички, да клюкарствате, да се карате и също да подминавате нещастието на някой различен.

В древността във Велики вторник са събирали вода от снега и с нея миели всички домашни животни, с цел да ги предпазят от заболявания и беди.

Молитви във Велики вторник

„ Да служим старателно на нашия Господ. По Неговата лепта са ни дадени блага. Нека ги увеличим, дано ги отгледаме в душите си. Нека насочим мислите си към положителни каузи, дано служим за прояснение, говорейки с думи за величието и силата на нашия Господ. Нека да образоваме невежите и да оказваме помощ на бедните и страдащите с безкористност, разпространявайки нашата помощ. Направи ни почтени, Исусе Христе, да бъдем почтени за Теб. Амин “.

„ Господи, виждам Твоя чертог декориран, само че нямам облекла, с цел да се приближа и да вляза в него. С Твоята берекет озари душата ми, облечи я в блестящи облекла и избави душите на всички, които през днешния ден съществуват. Амин “.

„ Свети Боже, държател на нашите души. На Тебе се молим, вяра наша. Помилуй, Господи, твоите неверни раби, дарувай избавление на душите ни и избави децата ни от беди, заболявания и лакомия. Молим се на Тебе и Майко Богородица, облечи ни с твоя грижлив покров, осени ни с кръстния знак и уточни праведния и непогрешим път. Амин “.

Всяка молитва служи за другарство на душата с Бога. Небето постоянно е отворено за разговор и в дните на огромни празници, с помощта на вярата на милиони хора, думите на молитвата се сплотяват и се издигат в общ поток. Благодатта от небето ще допре всеки, който откровено има вяра и желае спасението на себе си и на своите близки.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР