Решението на Европейския парламент официално да подкрепи бившия главен прокурор

...
Решението на Европейския парламент официално да подкрепи бившия главен прокурор
Коментари Харесай

Изборът на Кьовеши

Решението на Европейския парламент публично да поддържа някогашния основен прокурор на Националната дирекция за битка с корупцията на Румъния Лаура Кьовеши за основен прокурор на Европейския съюз хвана българската публична власт неподготвена, само че в добър военен дух. България гласоподава срещу кандидатурата на румънката още на съвещанието в Комитета на непрекъснатите представители в Европейски Съюз.
Очертаващата се победа на Кьовеши обаче накара дипломацията на България с типичната ѝ повратливост да се приготви за мазна и богатства среща с спечелилия. Според източници на „ Прас Прес “ министър председателят Борисов е сложил задачата България първа да поздрави Кьовеши за избора ѝ. В случай на такава развръзка към този момент има квалифициран приветствен адрес до румънската по случай офциалния й избор за основен прокурор на Европейски Съюз. „ Прас Прес “ е първата и единствена медия, която съумя да получи достъп до стенограмата от държавното съвещание, на което се разяснява изборът на Кьовеши.
Ето и някои извадки от него:
***
ББ: „ Казал съм там на Катя Захариева да й напишат едно приветствие на Лаура по случай избора. Не всеки ден се става основен прокурор на Европейски Съюз, в реда на нещата е да го отчетем. Сиреч, в реда на нещата е да се подмажем, тъй като не знаем какъв ум ще ѝ пристигна. От къде ще стартира. Искам да ви кажа, че за разлика от Сотир, който схваща какъв брой е значимо да има непоклатимост, тая въобще не я слуша главата.
Ние с Кьовеши се знаем от сума време. Още от времето, когато беше основен прокурор в Румъния и ми къса нервите там с арестите на министри. "
***
На съвещанието на Министерски съвет се разяснява и фактът, че Кьовеши е получила призовка да се яви на разпит пред ново звено за следствие на магистрати в Румъния малко преди чуването си в Европейския парламент. Пред румънските медии някогашният министър председател и някогашен водач на ръководещите социалдемократи Виктор Понта, който се приема за неприкрит зложелател на Кьовеши, признава, че съвпадението не е инцидентно. " Случайността е Божа работа ", разяснява той въпроса на публицист по отношение на плануваната призовка. Понта е един от очевидците по делото.
Какво се споделя в стенограмата на Министерски съвет по този въпрос:
***
ББ: „ С Виктор се знаем доста добре. Още от времето, по кое време те почнаха да сондират за газ в Черно море, до момента в който ние още се оправяхме с „ Газпром “ за комисионите. Ей го и през вчерашния ден ми звъне.
Искам да ви кажа, че Викор не е прав обаче. Божа работа е единствено голът на Марадона на Световното в Мексико. Всичко останало си е предвариелно контрактувано. Затова ние би трябвало да сме си готови за нейния избор, пък в случай че дай Боже не се стигне до това, ще е добре пристигнало. “

Автор: Мирослав Иванов, Прас-Прес
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР