Рекордно силна година с бумтящо кредитиране, увеличаващи се приходи от

...
Рекордно силна година с бумтящо кредитиране, увеличаващи се приходи от
Коментари Харесай

Банките и бизнесът в България през 2023 г.: Пътят към еврозоната

Рекордно мощна година с бумтящо кредитиране, увеличаващи се доходи от лихви и такси и към момента добре представяща се стопанска система. В навечерието на зимата банковият бранш продължава да регистрира мощни растежи по всички линии и към този момент не е усетил резултатите от стягането на паричната политика от ЕЦБ. Следващите месеци обаче са цялостни с незнайни. Високата инфлация и надвисналата над Европа опасност от криза са червени лампички и за стопанската система и финансовите институции и в България. И всичко това в комплицираната среда на продължаваща война в Украйна, риск от дефицит на сила в Европа и евентуално внезапно стягане на световните условия за финансиране.

Това е подтекстът, в който на 1 декември " Капитал " ще събере за десета поредна година представителите на водещите кредитни институции в България за годишната конференция на " Банките и бизнесът ". Форумът ще бъде открит от шефа на Българска народна банка Димитър Радев и основния изпълнителен шеф в направление " Международни пазари " на KBC Group Петър Андронов . За да очертае трендовете пред световната стопанска система присъединяване ще вземе и съветският икономист Сергей Гуриев , който е ректор и учител по стопанска система в Парижкия институт по политически проучвания (Sciences Po), както и някогашен основен икономист на Европейската банка за възобновяване и развиване.

Водеща тематика на събитието тази година ще е подготовката на България за присъединението й към еврозоната, а специфичен посетител ще бъде някогашният финансов министър на Хърватия Здравко Марич Той ще показа опита на страната си за присъединението й към паричния съюз, което ще стане факт от 1 януари 2023 година На тематиката е отдаден и първият спорен панел на конференцията, в който ще се включат и Атанас Пеканов , длъжностен заместител министър-председател по ръководство на европейските средства, Асен Василев , заместник-министър ръководител по европейските фондове и министър на финансите в държавното управление (2021-2022) на Кирил Петков, както и Владислав Горанов , министър на финансите във второто (2014 - 2017) и третото държавно управление (2017 - 2020) на Бойко Борисов. Тримата са точно хората, които в последните години на най-високо равнище са били директно заети с напредването на България към приемането на еврото.

Във втория спорен панел банкерите ще споделят упованията си за развиването на бранша през 2023 година - кои ще са световните трендове, които ще дефинират посоката, по какъв начин ще се развива кредитирането, какви са прогнозите им за инфлацията и по кое време, по какъв начин и в каква степен стягането на политиките на централните банки ще се отрази на лихвените проценти по заемите и депозитите в страната. Вижданията и прогнозите си ще споделят Петя Димитрова , основен изпълнителен шеф и ръководител на управителния съвет на Пощенска банка, Цветанка Минчева , основен изпълнителен шеф и ръководител на управителния съвет на Уникредит Булбанк, Тамаш Хак-Ковач , ръководител на управителния съвет и основен изпълнителен шеф на Банка ДСК, и Мирослав Вичев , основен изпълнителен шеф на БОРИКА. Модератор на панела ще е Филип Генов , съосновател и ръководещ шеф на компанията за цифрова промяна F27.
Реклама
Конференцията ще се организира в хибриден формат в " Гранд хотел Милениум София " и онлайн, като повече за програмата лекторите и билетите.
Свързани публикации Еврозоната се отдалечава от дълбоката криза през зимата 22 ноември 2022, 14:07 Fitch: Рисковете България да одобри еврото след 2025 година се усилват 19 ноември 2022, 14:12 България на прага на икономическа зима 18 ноември 2022, 06:20 Каква поредна българска евро драма: на терена са Българска народна банка, " Възраждане " и еврофеновете 11 ноември 2022, 06:58 Банките имат рекордна година с облаги 1.5 милиарда лева към септември 1 ноември 2022, 13:55 Димитър Радев: Следващият прозорец за еврозоната може да е след 10 години 27 октомври 2022, 17:20 ЕЦБ се готви за ново огромно повишаване на лихвите 25 октомври 2022, 10:27 Калин Христов: Инфлацията няма да бъде потисната просто като се повишат лихвите 11 октомври 2022, 12:30 Кога и моята рента ще тръгне нагоре 30 септември 2022, 06:50 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР