Разходка в снимки през Изгубената България и напомняне защо и

...
Разходка в снимки през Изгубената България и напомняне защо и
Коментари Харесай

1 май - манифест от отминала епоха или гонг за закътани проблеми

Разходка в фотоси през " Изгубената България " и увещание за какво и през днешния ден означаваме Деня на труда и интернационалната работническа взаимност
" Да спрат фабричните комини
и всеки черен труд да спре,
и туй намръщено море
от морни плебеи и робини
да озари и приласкай
усмивката на първи май! "

1 май от дълго време не провокира освен това от облекчение поради почивния ден измежду множеството трудещи се у нас, а творбата на Христо Смирненски " Първи май ", видяла бял свят през 1922 година, за непретендиращите, че са литературни критици евентуално звучи като надпис върху паметна плоча на отминало време или манифест на отживели ценностни гонения.

Ако погледнем обаче дословното значение на думата манифестация (в чийто корен се крие манифест и с която свързваме 1 май), то това е " всеобщо улично шествие за изложение на обществено-политически усеща ".

Преносното значение на думата пък е " демонстрация, израз на усеща, мисли, отношение ", а синоними са ѝ протест, заседание, шествие, демонстрация, проявяване, израз, проява и неспокойствие.



Манифестация по случай 1 май - ден на труда, Ловеч, 1966 година

Макар през днешния ден митинги, в смисъла на всеобщи събития, проведени от страната в мащабите от преди няколко десетки години, да няма, сме постоянни очевидци на демонстрации - все по-често политически и за превъзходство, на неспокойствие - публично по безчет доста тематики, множеството от които разделящи ни, и шествия - къде за изгубени по пътищата животи, къде в " памет на ", къде с претенции за почтено възнаграждение. 

Вглеждайки се в думите обаче, дано погледнем и към " преход " - над 30-годишния интервал, с който маркираме времето след комунистическия режим и за който още поносим рецензии, че не сме приключили. Думата значи " прекосяване от едно положение в друго ".



София, манифестация по случай 1 май на площад " Девети септември " (сега " Батенберг " ), 1954 година

Ако я съотнесем към днешния ден, той е минал много трансорфрмации от работническите митинги за обществени права през 19 век, през честванията на така наречен " Имперски трудов ден ", до годишните всеобщи митинги в социалистическите страни, с цел да доживее до през днешния ден, когато 1 май за мнозина е съвсем нищо повече от формален празник и неработен ден.

Ако попитаме 100 индивида, множеството от тях не биха могли да защитят тезата за какво почиваме в Деня на труда. Известно медийно неспокойствие може да провокират обичайните прояви на Българска социалистическа партия, с по-малка възможност и празника на левия щемпел. И до такава степен.

Ако обаче излезем от скептицизма и чувството за вменена церемониалност и погледнем почтено въпроса за какво честваме през днешния ден, отговорът ще намерим в регулярните прояви на синдикатите.

С разнообразни събития в страната, къде по-вяло, къде по-мащабно, те настойчиво припомнят за десетилетните старания на доста хора преди нас, които са ни спечелили в това число и правото да почиваме през днешния ден.



Ученици на манифестация по случай 1-ви май на площад " 9-ти септември ", през днешния ден " Александър I ", София 70-те години на ХХ век

Именно защитаващите правата на работещите припомнят регулярно, че историята на 1 май е история на търсенето на по-справедлив живот. И че в случай че не беше пролятата преди повече от 130 години кръв в Чикаго след огромната национална стачка с над 300 000 служащи, с която се свързва началото на този празник, през днешния ден евентуално нямаше да приказваме за 8-часов работен ден, за заслужено възнаграждение на труда, ценене правата на трудещите се.

Колкото и пренебрежително някои да са склонни да махнат с ръка на " отживелицата 1 май " и манифестациите, обстоятелствата приказват, че имаме още път в посока правата на работещите.



Студенти и преподаватели от природо-математическия факултет пред входа на факултета, декориран по случай 1-ви май, София 50-те години на ХХ век

Най-малкото още виждаме фрапантни разлики в заплащането на мъже и дами на една и съща работна позиция, към момента значителен % от българите са " работещи небогати " и редовно има протести с претенции за почтени хонорари.

Все още приказваме за " заплащане под масата ", а съзнателно трудили се през целия си живот се трансформират в пенсионери, за които предизборните 50 лв. великденски добавки са манна небесна (библейското значение е обвързвано с изпращането от Господ на храна за евреите, когато свършили всичкия самун по време на 40-годишните си скитания след напускането на Египет).



Първомайска манифестация, незнайно къде - евентуално София, 50-те години на ХХ век

И даже без да се ровим в дрешниците с нафталин на бабите и прабабите ни, още се усеща полъха на от дълго време закътани проблеми на пазара на труда у нас, за които значително българи се надяват 1 май да е още един гонг, че чакат решение. 

" Да стихнат трепетните грижи,
о, морни братя и сестри,
и отдих свят да зацари
в прихлупените мрачни хижи. "



София, манифестация по случай 1 май пред постройката на някогашния царски замък, 1954 година

След това самобитно увещание за какво още означаваме 1 май, дано попътуваме във времето с фрагменти от " ":



Банков хор, чиновници на Българска народна банка на 1-ви май 1946 година, София



Манифестация по случай деня на труда 1-ви май, 40-те години на ХХ век



“Кръчма 1-ви май - на майка плаче ”, надписана: “1-ви май, 1946 година в студиото ” - отляво надясно: Димитър Карастоянов и брачната половинка му Люба Карастоянова, Антон Маринович, Ем. Маринович, Новак, арх. Брънелов, Чапрашиков, Петър Увалиев, Маргарита (Мими) Карастоянова, Губиделникова и Августина Касърова (героинята от кино лентата " Отново в живота " )



София, Градската градина и Народният спектакъл, декориран за 1-ви май, 60-те години на ХХ век



Медицински служащи на първомайска манифестация, незнайно къде, началото на 50-те години на ХХ век



Посрещане на Първа българска войска в Унгария на 1 май 1945 година



Първомайска проява в София, 1919 година



Първомайска манифестация в Пловдив, 1901 година



Първомайска манифестация в София, 1905 година



Първомайска манифестация в Сливен, 1905 година



Офицери и бойци от 21 пехотен полк, снимани на 1 май 1899 година, Станимака



Войници честват първи май на фронтовата линия, незнайно къде, 1918 година



Първомайска манифестация в Сливен през 1948 година Подвижна платформа показва Държавна текстилна фабрика “Георги Кирков ”, която е национализираното Текстилно акционерно сдружение " Илия Г. Калов "

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР