Трибуната на Народното събрание се превърна в място за политически

...
Трибуната на Народното събрание се превърна в място за политически
Коментари Харесай

Предизборни страсти в парламента, пенсиите все пак ще бъдат увеличени с 11% от 1 юли

Трибуната на Народното събрание се трансформира в място за политически послания
Горещи политически пристрастености по време на изключителното съвещание, свикано в разгара на предизборната акция, а мотивът бе осъвременяването на пенсиите от 1 юли тази година.

Депутатите одобриха план на решение за задължаване на представителите избрани от Министерския съвет в Надзорния съвет на Националния застрахователен институт да поддържат решение за осъвременяване на пенсиите по член 100 от Кодекса за обществено обезпечаване в размер на 11%.

Народните представители гласоподаваха със 77 гласа " за ", без " срещу " и въздържали се. При прегласуването планът на решение още веднъж бе признат - със 78 гласа " за " с гласовете на ПП-ДБ, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. ГЕРБ и Движение за права и свободи не участваха в гласуването. В подтекста на дебатите депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски съобщи, че на служебното държавно управление на Димитър Главчев не може да се има доверие, защото се ръководи от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Вчера обществената комисия отхвърли да гласоподава растеж на пенсиите с 11%, откакто Национален осигурителен институт към този момент взе това решение, а част от депутатите в нея нарекоха съвещанието ѝ безсмислено. Именно към смисъла на днешното съвещание на Народното събрание се завъртяха разменените в залата реплики, главно сред представители на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. 

В началото се записаха 174 народни представители, като от " Възраждане " още преди дни обявиха, че няма да вземат участие през днешния ден. До последно беше противоречиво дали ще има кворум, с цел да се даде начало на съвещанието. 

По предложение на Мирослав Иванов от ПП-ДБ изключителното съвещание се предава директно по Българска национална телевизия и БНР.

От дневния ред отпадна точката за освобождение на Александър Мумджиев от длъжността контрольор в Инспектората към Висшия правосъден съвет (ВСС). Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова заяви, че трудовото правно отношение на Мумджиев с Инспектората е прекъснато след подадена от него оставка и точката следва да не бъде обсъждана.
Декларация от ПП-ДБ и отговор на ГЕРБ-СДС
С декларация от страна на ПП-ДБ стартира изключителното съвещание на Народното събрание. 

" Вижда се една позната от близкото минало картина. Ако ГЕРБ и Движение за права и свободи получат властта и ни върнат към постната пица с бухалките, най-важните черти ще са ясни - заплати и пенсии под линията на беднотия, ориентиране на големи количества от нашите пари на олигарси с бизнес планове, рекет върху бизнеса с Нотариуси и джуджета, напън с компромати и неистини на всички, които се пробват да трансформират нездравословния модел на хората. Това съобщи някогашният министър председател и понастоящем народен представител от ПП-ДБ Николай Денков.

Той изясни, че през последния месец България се оказала в страната на чудесата - двама министри били уволнени без пояснения две седмици, откакто бяха назначени; финансовият министър плаши хората, че в хазната са останали единствено 6 милиарда лева.; Министерски съвет бил напът да позволи построяването на частна детска болница, с която да обезсмисли построяването на държавна такава, и макар че планът за частна болница е бил спрян към този момент, защото не е от изгода на хората.

По думите на Денков единствено бурната социална реакция провокирала прекъсването на плана за частна детска болница. Дали по тази причина ГЕРБ и Движение за права и свободи не поддържаха мораториума за разкриване на нови лечебни заведения до актуализацията на новата здравна карта, запита Денков. Някои разбра ли в страната какво ще стане с цената на тока и с какъв брой, недоумява той.

Денков продължи с рецензиите към служебното държавно управление, като сподели, че съгласно него министърът на енергетиката се занимава с пиар акции да договаря с " Боташ ", с цел да не банкрутира " Булгаргаз ", а служебният министър на нововъведенията предлагал ББР да раздава нисколихвени заеми на физически лица. Денков посочи и че без пояснения се уволняват хора и от Държавна консолидационна компания (ДКК), небрежно сменили ръководителите на Здравната каса и куп други структури. Според него всички дейности на служебното държавно управление са добра позната тактичност от ръководството на ГЕРБ и Движение за права и свободи.
 Николай Денков
Николай Денков
Снимка: Българска телеграфна агенция
Това е единствено началото, предизвести Денков. Той добави още, че пуделите с пачките и компроматите със записите единствено прикриват желанието на ръководещите да не преглеждат значимите случаи към Нотариуса, Осемте джуджета, " Турски поток ". Това ли желаеме, попита риторично Денков, който обвини Бойко Борисов и Делян Пеевски, че са провалили ротацията.

Отговорът пристигна от депутата от ГЕРБ-СДС Тома Биков, още веднъж в декларация. " Колкото и заявления да извършите, няма да съберете твърдото си ядро, тъй като и вашите хора стачкуват на " Фритьоф Нансен ". Смирете се малко, сдържайте се, тъй като ще платите политическата цена ", прикани Биков.

По думите му с сходни дейности се неодобряват измененията в Конституцията. Това, което се случва през първите дни на акцията, е, че вие се пробвате да употребите институцията, за която кандидатствате, като претенденти за народни представители, без да си давате сметка, че изборите ще минат. Какво задачите, какъв е смисълът на изключителното съвещание на Народното събрание ", попита Биков.

Според него там, където пипнат ПП-ДБ, към този момент има проблеми. И даде образец - отиват на бул., където няма проблем, и основават подобен, визирайки реорганизацията на придвижването по бул. " Патриарх Евтимий ", която провокира митинги и неодобрение.
 Тома Биков
Тома Биков
Снимка: Българска телеграфна агенция Служебният министър председател увери: Пенсиите се усилват с 11% от 1 юли
Асен Василев показа в ревюто от трибуната за какво ПП-ДБ желаят чуването на служебния министър председател. Той попита Димитър Главчев за какво не е успокоил обществото и пенсионерите, че пенсиите ще бъдат увеличени с 11%. " Нивото, от което започнахме, беше не латиноамериканско, а африканско. Няма да ви мине номерът да ни върнете към постната пица ", закани се Василев. Той уточни, че икономическият модел, по който се развива България през последните три години, е посочил, че може да има растеж на приходите, само че напоследък се следят опити " страната да бъде върната във времената на постната пица ".

" Спрете да лъжете българските жители, че няма пари. Пари има. Вие желаете тези пари да отиват не при българските жители, а при избрани компании ", счита Василев. 

От своя страна служебният министър председател стартира с конкретизиране, че постоянно идва в Народното събрание със особено възприятие. Припомнил си какво е било в Народното събрание. Той добави, че почнал с това, защото не желал да влезе в предизборния звук от мнението на някогашния финансов министър Асен Василев.
 Димитър Главчев
Димитър Главчев
Снимка: Българска телеграфна агенция
Главчев все пак увери, че пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли 2024 година с 11%. Той цитира формален протокол от съвещание на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт от 14 май т.г., в който се показва, че решението е взето с 16 гласа от присъстващите членове на съвета:  " На съображение член 100, алинея 1 от Кодекса за обществено обезпечаване, Надзорният съвет реши: " Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, се осъвременяват от 1 юли 2024 година с 11 на 100 ". 

Главчев напомни, че органите на ръководство на Национален осигурителен институт са Надзорният съвет и шефът и подуправителят. " Това са органите, които могат да вземат такова решение. Не знам за какво намесвате държавното управление. Добре знаете, че има представители на изпълнителната власт в Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, само че те са 10 души. За да се вземе решение, трябват най-малко 11 гласа " за ", сподели Главчев пред депутатите.

" Единственото, което може да направи министър-председателят, е да призове участниците в Надзорния съвет да гласоподават за избран %. Аз го направих, не знам за какво сте го пропуснали. Останалите шестима, които са дали своят вот, са представители на работодатели и на синдикални организации. Не виждам там по какъв метод може да повлияе министър-председателят, двоумя се, че и Народното събрание може да повлияе на представители на синдикалните организации ", уточни още Димитър Главчев.
 Асен Василев
Асен Василев
Снимка: Българска телеграфна агенция
Депутатът от ПП-ДБ Искрен Арабаджиев допълни, че на интернет страницата на Национален осигурителен институт е имало информация за различен %. Получихме десетки позвънявания от обезпокоени пенсионери, че се връщат времената, в които пенсиите се замразяваха или се даваха по-ниски нараствания, акцентира той.

" Никога и на никого от държавното управление не му е хрумвало да ползва %, по-малък от 11%, за увеличение на пенсиите. Това ви го заявявам, в това число от персонално име ", акцентира в отговора си служебният министър председател Главчев. Независимо какво има на уеб страницата на Национален осигурителен институт, има решение, че пенсиите ще бъдат осъвременени с 11 %, увери служебният министър председател.
Българска социалистическа партия изиска чуване на шефа на КЕВР 
Извън тази точка, от " Българска социалистическа партия за България " поискаха да бъде изслушан ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране за идното фрапантно, съгласно тях, нарастване на цената на тока. Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова обаче отхвърли да подложи предлагането на гласоподаване. Тя уточни, че няма учредения за терзания и включване на точка в дневния ред.

Кирова подсети, че на председателски съвет е решено чуването да бъде включено като точка през днешния ден, единствено в случай че предстоят промени в цената на тока в границите на този парламент. В противоположен случай това да стане в идващото Народно заседание, което ще вземе решение. КЕВР е независим орган, взима независимо решенията си и ние като народни представители не можем да оказваме напън в една или друга посока, акцентира Кирова. Да не трансформираме залата на Народното събрание в ненужна предизборна говорилня, настоя тя.

След голям брой процедурни оферти, депутатите излязоха в отмора половин час след старта на съвещанието, почнало в 13:00 ч.
Ивайло Иванов постави клетва на мястото на Петя Ставрева
След почивката Ивайло Ангелов Иванов положи клетва пред Народното събрание като народен представител от листата на " Продължаваме промяната-Демократична България " от 13-ти Многомандатен изборен регион - Пазарджик. Той влиза в Народното събрание на мястото на Петя Ставрева, която след кратко боледуване ни напусна през май. Тя беше ръководител на политическа партия " Обединени земеделци " и депутат в 49-ото Народно заседание от 13-ти Многомандатен изборен регион, град Пазарджик от листата на ПП-ДБ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР