Реконструираха главата на Тутанкамон. Антропологът Андрю Нелсън от университета на

...
Реконструираха главата на Тутанкамон. Антропологът Андрю Нелсън от университета на
Коментари Харесай

Реконструираха главата на Тутанкамон

Реконструираха главата на Тутанкамон. Антропологът Андрю Нелсън от университета на Западен Онтарио откри по какъв начин може да е изглеждал фараонът  и сътвори черепна реорганизация, заяви Phys.org.

Египетските управляващи са разрешили на експерта да изследва мумията. Известно е, че през 1323 година прочие н.е. тялото на фараона е било деликатно мумифицирано – мозъкът е бил изваден и вместо него е налята смола, а бузите са  покрити с линии насмолен лен. По този метод балсаматорите са се стремили да основат по-естествена форма на лицето на мумията. Но това доста затруднява работата на Нелсън.

Специалисти изследват главата на мумията с  компютърна томография , вършат 3D модел на черепа на Тутанкамон със профилиран програмен продукт и го отпечатват с 3D принтер.  След това ръководеният от Нелсън екип прибавя пластове мускули. Първо е направено лице без никакво изражение. Въз основа на него е направен по-артистичен вид. Пресъздадена е даже бойната корона на фараона – кепреш,със змията. Нейните изображения постоянно могат да се видят в  древноегипетското изкуство .

“Мисля, че това е доста по-реалистично от всичко, което сме виждали в предишното ”, отбелязва Нелсън.

Служителите на Министерство на външните работи стартират ефикасна стачка

Българска телеграфна агенция

Реконструираха главата на Тутанкамон

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР