Регистрацията на една партия беше заличена за участие в изборите

...
Регистрацията на една партия беше заличена за участие в изборите
Коментари Харесай

22 партии и 11 коалиции ще участват в изборите на 9 юни, гласуване на машина – в 9346 СИК

Регистрацията на една партия беше заличена за присъединяване в изборите за европейски и народен парламент на 9 юни. Останаха регистрирани и ще вземат участие в идния избор 22 партии и 11 обединения. От тях една партия и една коалиция са регистрирани единствено за присъединяване в избори за народен парламент. В 9346 СИК в страната ще се гласоподава машинно.


Това заяви заместник-председателят и представител на ЦИК Росица Матева, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Матева акцентира, че подготовката на Централната изборна комисия върви обикновено.

" Приемаме своите решения преди периодите по хронограма, както и с оглед идните празници и почивни дни, по този начин и с оглед събитията всички ангажирани в изборния развой да могат да подхващат навреме дейностите, които се регламентират от решенията на ЦИК ", сподели тя.

Матева означи, че през вчерашния ден е изминал срокът за подаване на документи за вписване на инициативни комитети както в ЦИК, по този начин и в районните изборни комисии (РИК).

" В ЦИК подадоха документи и регистрирахме за присъединяване в изборите за членове на Европейския парламент (ЕП) от Р България 3 инициативни комитета за издигане на трима самостоятелни претенденти за членове на Екологичен потенциал ", заяви тя и добави, че в Районните изборни комисии няма регистриран нито един предприемчив комитет за присъединяване на самостоятелен претендент в изборите за Народно заседание на 9 юни.

До 4 май тече срокът, в който обединения, както и партии от състава на обединения, могат да подадат документи в ЦИК за смяна в състава на обединението или наименованието на обединението.

" Днес са подадени едни такива документи за смяна в състава на коалиция, тъй че ЦИК ще вземе своето решение ", разгласи Матева.

Говорителят на ЦИК посочи, че до 7 май записаните партии и обединения могат да подадат заявление за изтриване в ЦИК.

" На 7 май изтича срокът, в който всички регистрирани партии, обединения и инициативни комитети следва да записват в ЦИК кандидатските си листи за изборите за членове на Екологичен потенциал, а в РИК кандидатските листи в изборите за Народно събрание ", заяви Матева.

През всички празнични дни ЦИК ще приема документи във всички почивни празнични дни, като се изключи 3 май (Разпети петък) и 5 май (Великден).

" От 29 април са оповестени предварителните изборни описи. Осигурена е опция както на интернет страниците на общините, по този начин и на интернет страницата на Групово дело ГРАО гласоподавателите да правят инспекция дали са включени в изборните описи, които са два – за изборите за Народно събрание и за Екологичен потенциал ", сподели още Матева.

От предходната седмица върви и опцията за подаване на заявки за гласоподаване отвън страната.

" Към 13.30 часа през днешния ден доказани заявки за гласоподаване отвън страната за изборите за Народно събрание са 10666, за изборите за Екологичен потенциал са 4693 ", съобщи представителят на ЦИК.

Матева обърна внимание на гласоподавателите, които живеят отвън страната, или знаят, че в изборния ден ще бъдат отвън страната, да подадат заявление, с цел да бъдат включени в изборните описи, като гласоподавателят получава и противоположна връзка дали има права и в двата типа избори.

Вече е допустимо адресите на изборните секции да се ревизират и през интернет страницата на ГРАО.

" До 4 май кметовете на общини би трябвало на провеждат и да проведат съвещания за назначението на СИК. Те би трябвало да оповестят и обществено мястото и да поканят надлежно парламентарно показаните партии и обединения за тези съвещания ", заяви още Матева.

Не е завършила работата по публичната поръчка за машините за гласоподаване.

" Вчера завърши работата на комисията по Закона за публичните поръчки, която ще рапортува на ЦИК и вероятно ЦИК ще вземе решение да разгласи и реализатор на тази социална поръчка, само че това следва ", заключи Матева. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР