Регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще ни връчват предписания за карантина

...
Регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще ни връчват предписания за карантина
Коментари Харесай

РЗИ ни слага под карантина чрез SMS

Регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще ни връчват наставления за карантина устно, посредством телефонно позвъняване или с електронно известие (е-mail или SMS). Това взеха решение депутатите, приемайки на първо четене промени в Закона за здравето. Предложението бе на ръководещите от ГЕРБ, а задачата му е да понижи административната тежест върху здравните инспекции, които изнемогват в изискванията на непрекъснато усложняваща се епидемиологична конюнктура в страната.

Представяйки претекстовете, ръководителят на Здравната комисия доктор Даниела Дариткова изрази вяра, че с смяната ще се помогне на здравните инспектори при осъществяване на техните отговорности и отговорности в региона на надзора и контрола на противоепидемичните ограничения в подтекста на COVID-19, които в сегашния миг са свръх натоварени.

„ Със законопроекта се оферират и промени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, като се основава правна опция, при оповестено изключително състояние или изключителна епидемиологична конюнктура, със заповед министърът на опазването на здравето да забрани износа на лекарствени артикули, в случай че бъде открит дефицит на територията на Република България “, изясни още доктор Даниела Дариткова.

Според нея има потребност от прецизиране на текста за това за кои заразни заболявания се постанова болнично лекуване и наложителна изолираност, както и за кои се постанова единствено една от двете ограничения. Дариткова счита, че не оправдано и аргументирано лечебни заведения за болнична помощ да бъдат употребявани единствено за изолираност на пациенти, без съществуването на действителни медицински показания за хоспитализация, единствено заради обстоятелството, че са заболели от или заразоносители, съобщи Нова тв.

Болните от Ковид-19 към този момент няма наложително да се лекуват в болница, взеха решение още депутатите. В в този момент настоящото законодателство на наложителна изолираност и на болнично лекуване подлежат заболели и заразоносители на холера, чума, вариола, жълта тресчица, вирусни хеморагични тресчици, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък изострен респираторен синдром, COVID-19 и туберкулоза с бацилоотделяне. С новата корекция задължението за болнично лекуване отпада.

Движение за права и свободи не поддържа измененията. Депутатът Джевдет Чакъров съобщи, че партията е срещу отпадането на думите „ наложително болнично лекуване ” след изброяването на поредност от рискови заразни заболявания, измежду които е и  COVID-19.

„ Това значи да сложим на риск публичното здраве. Липсват съществени причини също така, че смяната се прави за прецизиране на текстовете за наложително болнично решение на лица, заболели от COVID-19 ”, сподели Чакъров.

От Българска социалистическа партия обърнаха внимание, че някои хора няма къде да отидат или пък рискуват здравето на околните си. " При второто четене ние би трябвало да решим в кои случаи се постанова болнично лекуване. Трябва да разделим пациентите на контактни, на заболели, и оттова да преценим къде и какво да създадем. И тук би трябвало да се разпишат експертите ". Това съобщи социалистката Валентина Найденова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР