Реалното замърсяване с CO2 от повечето пътнически автомобили по пътищата

...
Реалното замърсяване с CO2 от повечето пътнически автомобили по пътищата
Коментари Харесай

Автомобилният парк в Европа замърсява толкова, колкото и преди 12 години

Реалното замърсяване с CO2 от множеството пътнически коли по пътищата на Европейски Съюз е същото като преди 12 години макар поставените през 2010 година цели за понижаване на излъчванията от новорегистрирани транспортни средства, което заплашва екологичната стратегия на Европа, предизвестиха от Европейската счете палата (ЕСП).

В свое изказване ЕСП показва, че през 2010 година производителите на коли са употребявали пропуски в условията за изпитване, с цел да получат понижени стойности в лабораторни условия, като прибавя, че разликата с действителните излъчвания - т.е. когато колите фактически се движат по пътищата - е " голяма ".

В резултат на това и след абсурда " Дизелгейт " - когато през 2015 година Volkswagen призна, че е оборудвал 11 милиона автомобила по целия свят със програмен продукт, който мами тестванията за излъчвания на дизелови мотори - през септември 2017 година стана наложителен нов цикъл на лабораторни проби, отразяващ по-добре действителните условия на шофиране.

" Това дейно понижи (но не премахна) разликата сред лабораторните и действителните излъчвания. Реалните излъчвания от стандартните коли - които към момента съставляват съвсем три четвърти от регистрациите на нови транспортни средства - не са намалели ", подчертават инспекторите, представени от Reuters.

Затова и Европейската комисия ще предложи на Европейски Съюз да понижи чистите си излъчвания на парникови газове с 90% до 2040 година по отношение на равнищата от 1990 година, с цел да подсигурява, че блокът ще може да реализира нулеви стойности 10 години по-късно, оповестяват вътрешни източници пред осведомителната организация.

" Зелената гражданска война в Европейски Съюз може да се случи единствено в случай че има доста по-малко замърсяващи транспортни средства, само че предизвикването е голямо ", споделя Пиетро Русо, член на ЕСП, който управлява одита. " Истинско и осезаемо понижаване на излъчванията на CO2 от колите няма да се случи, до момента в който доминира моторът с вътрешно горене, само че в това време електрифицирането на автомобилния парк на Европейски Съюз е огромно и мъчно начинание ".

Енергийната успеваемост се въздейства от масата

Въпреки че през последните 30 години Европейски Съюз съумя да понижи излъчванията на парникови газове в доста области, тези от транспортния бранш не престават да нарастват. През 2021 година на него се падат 23% от общите излъчвания на парникови газове в Европейски Съюз, като леките коли са виновни за повече от половината от тази стойност.

По-конкретно, през последните 10 години излъчванията са останали непрекъснати при дизеловите коли, до момента в който при бензиновите са намалели нищожно (-4,6%), изяснява ЕСП, като означи, че напредъкът в успеваемостта на моторите е бил обезщетен както от увеличената маса на транспортните средства - поради наклонността SUV през последните години - по този начин и от по-мощните мотори.

Реалните излъчвания на хибридните коли също са доста по-високи от тези, регистрирани в лаборатория, като се възнамеряват корекции на разпоредбите, които би трябвало да трансформират това. Но през 2025 година

" Дотогава плъгин хибридите ще продължат да се третират като транспортни средства с ниски излъчвания в интерес на производителите на коли ", разясняват инспекторите на Европейски Съюз.

Според тях само електрическите транспортни средства, чиито продажби са скочили от един на всеки 100 регистрирани нови автомобила през 2018 година до съвсем един на всеки седем през 2022 година, са довели до следеното в последно време понижаване на междинните действителни излъчвания на CO2.

От ЕСП обаче предизвестяват, че пречките пред по-нататъшното ускорение на разпространяването на електрическите автомобили остават, без значение дали става въпрос за задоволителен достъп до първични материали за произвеждане на акумулатори или за достъпността на електрическите модели, което може да принуди потребителите да задържат по-дълго старите си замърсяващи коли.

По данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) пътническите коли в Европейския съюз са приблизително на 12 години, като Гърция и Естония имат най-старите автомобилни паркове в района - съвсем 17 години, а Люксембург - най-новите (7,6 години).
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР