Разпространението на коронавируса по света и в България ще доведе

...
Разпространението на коронавируса по света и в България ще доведе
Коментари Харесай

Само пандемията ли компрометира рестарта на АЕЦ „Белене“?

Разпространението на ковид по света и в България ще докара до закъснение на процедурите по строителството на АЕЦ „ Белене “. Това изясни пред в. „ БАНКЕРЪ “ ръководителят на Българския атомен конгрес „ Булатом “ Богомил Манчев. При сегашната конюнктура и неналичието на изясненост по кое време и по какъв начин разпространяването на вируса ще бъде спряно, най-вероятно подготовката на документите също ще бъде забавена. Крайният период, който страната си е сложила за подаване на обвързващите предложения от искащите да строят централата, сложени в така наречен къса листа, изтича след два месеца и половина - на 31 май. И е изцяло допустимо претендентите изискат удължение на процедурата.

"Какво тъкмо удължение на периода може да поискано не знаем, само че никой не може да им откаже това. Как да подпишат съглашение, примерно - китайците, като би трябвало да дойдат у нас? А даже да ни изпратят подписания образец по пощата, нали би трябвало да изпратят екипи от специалисти, които да проучат и обработват документите по плана АЕЦ "Белене " в НЕК? Кой ще дохвъри от Китай, с цел да загуби 14 дни под наложителна карантина? Тази пандемия има директен резултат върху разнообразни стопански сфери, ще се отрази отрицателно и върху плана за нуклеарната централа. Това е форсмажорна обстановка отвред ", заключи Богомил Манчев.

Междувременно стана ясно, че

НЕК също се бави в подписването на нов контракт с съветската страна.

Този договор е от значително значение по две аргументи: първо - за издаване на позволение от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) за построяването на нов нуклеарен обект у нас, и второ - без него няма по какъв начин да продължи и да приключи процедурата по избора на стратегически вложител. В момента АЯР чака да получи настояща информация за статуса на плана „ Белене “, а данните би трябвало да ги даде НЕК. Все "неща ", които без присъединяване на проектанта - съветската „ Атомстройекспорт “, няма по какъв начин да се случат. Особено, в случай че въпросният архитект не е направил настояща оценка на възможните последици от нашествието на ковид.

След извършена социална поръчка с непосредствено договаряне, сега контрактът е на масата на Съвета на шефовете на НЕК. Все още

никой не е оповестил този контракт за подписан,

макар че това трябваше да се случи още преди шест месеца. Наскоро енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че чака Агенцията за нуклеарно контролиране да издаде позволение за "Белене " до края на годината. Срок, който на фона на досегашните "липси ", наподобява все по-малко евентуален.

Проектът „ Белене “ се стартира и стопира към този момент три десетилетия. Сегашната процедура по обновяване на дейностите по градежа и избора на стратегически сътрудник ще продължи най-малко още три години, безапелационни са експертите. Ако към този период се прибавят общоприетите процедурни протакания, т.е. подмолните "боричкания " на тематика кой да води парада, както и правосъдните офанзиви на част от природозащитниците и на "пренебрегнатите " съперници и специалисти, умерено може да се каже, че до същинското рестартиране на печалната Втора атомна ще изтекат... още много пари и време.

На държавния регулатор - Агенцията за нуклеарно контролиране, не са му нужни крайни периоди, с цел да реши ще я бъде ли АЕЦ "Белене ", или няма да я бъде.

В момента „ Атомстройекспорт “ работи по българския план интензивно, тъй като шефовете й считат, че има сериозен късмет той да се случи, обясниха експерти от брашна. От нуклеарния регулатор обаче неведнъж са заявявали, че нямат краен период за издаване на лиценза. Те би трябвало обширно да прегледат целия механически план, изключително след нещастието в японската АЕЦ „ Фукушима-1 “, която радикално промени стандартите за създаване на атомни централи.

Според експертите, макар

"ядрената " застоялост, АЕЦ "Белене " има шансове да проработи.

Причините са, че политическата конюнктура у нас разрешава развиването на подобен план, а и новите строги условия на Европейска комисия към въглеродните излъчвания ще тласната родната енергетика да върви към беземисионни производства, едно от които са нуклеарните централи.

Оттук нататък идва... шизофренията на съперниците: те от дълго време са погребали "Белене ", само че очевидно нямат нищо срещу създаване на нови блокове в АЕЦ „ Козлодуй “. Подобен план също е вероятен, само че по тази причина е належащо часовникът да бъде върнат с десетина години обратно.Защото, в случай че продължи да тиктака, единствено за утвърждението на новите оценките и разработки ще минат... нищо и никакви си четири-пет години. А за утвърждението на готовия план от АЯР - най-малко още петилетка и половина.

Наскоро държавното управление одобри проектите за основаване на Интегриран проект в региона на енергетиката за страната ни до 2030 година. Той ще бъде и основополагаща част от

новата енергийна тактика на България, която ще бъде съобразена с задачите на Европейска комисия за понижаване на нездравословните излъчвания. В документа, който кардинално поддържа европейските цели е записано, че страната ни ще търси средства за вложения в "зеления преход ". Вицепремиерът Томислав Дончев пресметна цената на този преход на 20 милиарда евро. В сумата е включено и строителството на АЕЦ „ Белене “, оценено на 10 милиарда евро.

Малко евентуално е централата да бъде издигната с европейски средства. Едно, че Европейската комисия няма табиет да налива общи пари в съветски компании. И второ - поради неналичието на единна позиция за нуклеарната енергетика. Германия, да вземем за пример, продължава да затваря атомните си централи, до момента в който Франция разчита главно на мирния атом. А като прибавим в сметките и могъщото лоби на екодвиженията в Брюксел, ще прозвучи много неуместно, в случай че България тръгне да проси еврофинансиране за АЕЦ "Белене ".

Пламен Симеонов
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР