Разнородната управляваща коалиция на Израел изгуби тази сряда парламентарното си

...
Разнородната управляваща коалиция на Израел изгуби тази сряда парламентарното си
Коментари Харесай

Управляващата коалиция на Израел е пред разпад


Разнородната ръководеща коалиция на Израел изгуби тази сряда парламентарното си болшинство след изненадващо отдръпване от нея на депутатка от десницата, предадоха международните организации.

Оттеглянето на Идит Силман, национална годеница от радикалната партия " Ямина " на Бенет, остави обединението с 60 места в Народното събрание, което е с едно място под прага на болшинството от 61 места в 120-членния Кнесет.

Силман се отдръпва след дискусия с министъра на опазването на здравето Ницан Хоровиц. Той изиска в лечебните заведения в сходство с решение на Върховния съд да се позволи раздаването на самун с мая, а не на безквасен самун, както повелява традицията, по време на Пасха.

По думите ѝ тя „ не може повече да устоя “ по какъв начин се подкопава еврейската еднаквост на Държавата Израел.

„ Опитах се да ходя по пътя на единството. Много работих за тази коалиция, само че за жал не мога да навредя на еврейската еднаквост на Израел ", съобщи Силман при подаване на оставката си.

Бенет дружно с центриста Яир Лапид съумяха да съберат предишния юни разнородна коалиция, подкрепяна от 61 депутати и сплотяваща левицата, центъра, партиите от дясно и една арабска партия.

Така бе комплициран завършек на над 12-годишното ръководство на Бенямин Нетаняху, чиято партия в този момент е в съпротива. Коалиционното съглашение предвиждаше Бенет и Лапид да се редуват отпред на държавното управление и да има разпределение на министерските постове.

„ Слагам завършек на наличието си в обединението и ще се опитам да приказвам с моите другари, с цел да формираме едно дясно държавно управление ", даде обещание Силман.

Нейното решение незабавно бе приветствано от Нетаняху.

„ Идит ти потвърди, че това, което направлява твоите дейности, е еврейската еднаквост на Израел, на израелската земя и аз те поздравявам още веднъж в националния лагер ", се споделя в изказване на някогашния министър председател на Израел.

Силман се отхвърли от обединението, откакто съгласно известията й било препоръчано 10-то място в листата на партия „ Ликуд “ в бъдещи избори и позицията на здравен министър, в случай че партията, водена от Бенямин Нетаняху, сполучливо образува различно държавно управление.

Нетаняху прикани и други национални избраници от десницата, които в този момент са в ръководещата коалиция, да се причислят към неговия лагер и им даде обещание посрещане с необятно отворени прегръдки и с всички почести.

Израел организира четири парламентарни избора за две години.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР