Размяната на остри думи между президента и правителството не е

...
Размяната на остри думи между президента и правителството не е
Коментари Харесай

Предстои сериозна битка. Защо репликите между Радев и кабинета не са просто скандал

Размяната на остри думи сред президента и държавното управление не е нещо ново. Този път обаче не става дума за персонален спор, а за надълбоко разделяне по въпроса за бъдещето на България. И борбата следва.

Те нарекоха позицията му за Украйна позорна, а той ги уточни с пръст като "шарлатани ". Размяната на остри реплики сред премиера Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев от една страна, и президента Румен Радев от друга, не може да остане незабелязана. Вече четем и слушаме за "скандал ", а медии и коментатори приказват за "война сред институциите ".

Изострянето на тона обаче не е просто препирня сред хора с власт, а е израз на почналото огромно политическо разделяне. Става дума за две радикално разнообразни разбирания за обстановката сега и за разнообразни визии за бъдещето.

Първото разграничение е по един въпрос, който от десетилетия наподобява решен - този за западната принадлежност на България. Но казусът "Украйна " навежда на други мисли. Политически анализатори към този момент разясняват, че тази принадлежност ще би трябвало отначало да се удостовери "в идващите година-две ".

Румен Радев е срещу това България да окаже военна помощ на Украйна, която беше. Според него по този начин София ще бъде "въвлечена във войната ". Кирил Петков и Асен Василев поддържат военната помощ, тъй като желаят България да е "от вярната страна на историята " и да оказва помощ "агресорът да не напредне ".

Проблемът в позицията на Радев е, че тя стъпва на подправени тези, разяснява Даниел Смилов. Предстои "преосноваване на Запада ", което включва "радикално разкачване от Русия ", разяснява Владимир Шопов. Той вижда офанзивата на Радев и активизирането на други политици като "първите залпове " на съпротивата против принадлежността на България към Запада.
Война на думите: от "позорна " до "шарлатани "
От самото начало на съветската война в Украйна президентът Румен Радев е срещу изпращането на военна помощ. В поредност от изявления той употребява израза "въвличане във войната ", което съгласно него ще се случи, в случай че държавното управление изпрати военна помощ.

Всички страни от НАТО, без България и Унгария, изпращат военна помощ на Украйна, само че нито една от тях не е станала част от войната.

Три от общо четири политически сили в държавната коалиция поддържат изпращането на оръжия. "Продължаваме смяната ", чиито съпредседатели са Кирил Петков и Асен Василев , зае тази позиция след първични съмнения. От самото начало "Демократична България " упорства за решение за военна помощ за Украйна, а по-късно към това се причисли и "Има подобен народ ".

В изолираност остава единствено Българска социалистическа партия, чиято председателка и вицепремиер с аргумента, че това ще въвлече България във война. Това е същата позиция като на президента Радев.
Тя е позорна, тъй като в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи.Асен Василев за позицията на Румен Радев
На 27 април вицепремиерът "позорна ".

"Тя е позорна, тъй като в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този спор и е добре и обикновено да победи в този спор ".

Няколко дни по-късно, на 1 май, президентът против политическите "шарлатани ". Той не загатна имена, само че още веднъж приказва за "въвличане във война ", а желанията за даване на военна помощ на Украйна назова "милитаристките апели ".

"Да не допуснем пристрастеностите от войната да се пренесат у нас. Да не поносим политически шарлатани да ги разпалват за своя приложимост ", сподели Радев.

Няколко часа по-късно министър председателят какво би споделил на Радев.

"България би трябвало да е от вярната страна на историята, а българският интерес е да не се навеждаме ", сподели министър председателят.

Както и да продължи тази замяна на реплики, разделянето към този момент е видно. И до момента в който до момента Румен Радев подлагаше на критика държавното управление за съответни лични решения или уволнения на назначени от служебните държавни управления фрагменти, то този конфликт е по геополитическата ориентировка на България.
Новата разграничителна линия
Руската инвазия в Украйна предизвика развой на "преосноваване на Запада ", което включва в себе си "радикално разкачване от Русия " и по икономическа, и по енергийна линия, сподели в изявление за Свободна Европа политическият откривател Владимир Шопов .

Западът наложи невиждани наказания на Русия поради нашествието в Украйна. В опит да заобиколи глобите Москва едностранно настоя за нов модел на заплащане на газа, който беше отритнат от Европейски Съюз. На 27 април " договорите си и приключи доставките на газ за България и Полша.

различни доставки и потреблението на газ в страната ще бъде обезпечено. Последва офанзива от вицепремиерката, която дружно с водачи на работодателски организации настоя за договаряния с " Газпром ", приемане на техните условия и продължение на доставките както до момента.

В същото време в България беше оповестено основаването на три нови партии, които се афишират за "неутралитет ". Тази дума се употребява като мотив против поддръжката за Украйна, а на проведен в София митинг.

На 5 май някогашният министър председател и боен министър "Български напредък ", която е "за суверенитет ". Бившата социалистка Мая Манолова сътвори партия "Изправи се България ", която се разгласи против държавното управление, тъй като "прави покупко-продажби с оръжия на мрачно ". Бивши фрагменти от партията на Слави Трифонов "Има подобен народ "създадоха партия " Развитие ", която също е за "неутралитет ".
Предстои консолидиране на проруския лагер.Владимир Шопов
Всички тези дейности Владимир Шопов назовава "първите залпове " и чака консолидация на проруските партии и кръгове в България.

"Това са първите залпове на консолидирането на антизападната общественост. Предстои консолидиране на този лагер и следва сериозна борба ", сподели Шопов.

Прогнозираното от него "преосноваване на Запада " наподобява по този начин - първо, разширение на Запада като политическа общност; второ, нова стратегическа идея на НАТО, която ще бъде за световна сигурност; трето, икономическа смяна със завръщането на производства в западните страни.

"Идната година-две ще би трябвало да си препотвърдим западната принадлежност и в случай че не се сътвори прозападно болшинство, ще бъде доста мъчно ", сподели още Шопов.

Преподавателят по политически науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски " доцент Даниел Смилов сподели, че цялата теза на президента Радев за Украйна се базира на "три подправени кита ".

"Първата подправена теза е, че в случай че пратим оръжие, ставаме част от спора. Половината свят праща оръжие и не е част от спора. Втората подправена теза е, че българският интерес е тази война да спре оптимално бързо с капитулация на Украйна. Третият подправен кит – твърди се, че ние не изпращаме военна продукция, а в действителност действителността е друга ", сподели Смилов пред Българска национална телевизия в понеделник.

България публично не изнася оръжие за Украйна, само че Поръчките към българските военни производители са се нараснали в пъти. Продукцията отпътува за Полша и Чехия, а оттова - към украинска територия.

да ремонтира развалена съветска военна техника, а не доставки на оръжие, сподели министър председателят Кирил Петков в неделя, няколко дни след посещаване в Киев и среща с украинския президент Володимир Зеленски.

Предстои Народното събрание да даде мандат на държавното управление за военно-техническа помощ за Украйна.

"Българският интерес е да сме част от Европа и българският интерес е да оказваме помощ агресорът да не напредва. Не желаеме да виждаме след Украйна [нападната] Молдова. Не желаеме да виждаме след Молдова спор и в Румъния ", сподели Петков.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР