Мисля че позицията на ЕС и президента на Европейската комисия

...
Мисля че позицията на ЕС и президента на Европейската комисия
Коментари Харесай

EK за РСМ: Очакваме новата власт да помогне на страната да покрие очакванията на ЕС

„ Мисля че позицията на Европейски Съюз и президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и на комисар Вархей са доста ясни – ние чакаме и се надяваме новоизбраната власт в Северна Македония – президентът и новото държавното управление, да оказват помощ на страната да се придвижи напред и да покрие упованията на Европейския съюз (ЕС) “. 

Това съобщи представителят на Европейската комисия (ЕК) по въпросите на външната политика и сигурността Петер Стано.

Коментарът му е по отношение на отговор на въпроси във връзка изказванията на водача на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и новоизбрания президент Гордана Силяновска-Давкова.  

 „ Договорите би трябвало да се извършват “: Президентът и министър председателят с позиция по отношение на РСМ България 3 мин. „ Договорите би трябвало да се извършват “: Президентът и министър председателят с позиция по отношение на РСМ  Стево Пендаровски пред bTV: Политическият ви хайлайф и ВМРО-ДПМНЕ бяха като братя по идеология Светът 5 мин. Стево Пендаровски пред bTV: Политическият ви хайлайф и ВМРО-ДПМНЕ бяха като братя по идеология  Диалогът сред Европейски Съюз и Балканите: Оливер Вархей идва у нас България 3 мин. Диалогът сред Европейски Съюз и Балканите: Оливер Вархей идва у нас  Любчо Георгиевски пред Иван Георгиев: Пророчествата за Северна Македония, които се сбъднаха 120 минути 8 мин. Любчо Георгиевски пред Иван Георгиев: Пророчествата за Северна Македония, които се сбъднаха  „ Договорите би трябвало да се извършват “: Президентът и министър председателят с позиция по отношение на РСМ България 3 мин. „ Договорите би трябвало да се извършват “: Президентът и министър председателят с позиция по отношение на РСМ  Стево Пендаровски пред bTV: Политическият ви хайлайф и ВМРО-ДПМНЕ бяха като братя по идеология Светът 5 мин. Стево Пендаровски пред bTV: Политическият ви хайлайф и ВМРО-ДПМНЕ бяха като братя по идеология  Диалогът сред Европейски Съюз и Балканите: Оливер Вархей идва у нас България 3 мин. Диалогът сред Европейски Съюз и Балканите: Оливер Вархей идва у нас  Любчо Георгиевски пред Иван Георгиев: Пророчествата за Северна Македония, които се сбъднаха 120 минути 8 мин. Любчо Георгиевски пред Иван Георгиев: Пророчествата за Северна Македония, които се сбъднаха

„ Беше посочено ясно какво се чака от Северна Македония, а точно страната да поддържа положителните взаимоотношения с другите страни, участващи в процеса, да съблюдава уговорките си и да ползва съществуващите съглашения, включително тези с Гърция и Договора с България. Това са упованията на Европейския съюз “, сподели още Петер Стано.

А в случай че това продължи какво може да направи Европейски Съюз?

„ Искрено мислим, чакаме и имаме вяра, че новата власт ще продължи по този път и няма да върша спекулации по какъв начин ще постъпим, в случай че не продължат. Нека е ясно, че те имат опция да убедят всички в Европейски Съюз, че мислят за своето европейско бъдеще и че ще създадат всичко, с цел да продължат към сполучливо присъединение “, допълни говорителят на Европейската комисия по въпросите на външната политика и сигурността.

В петък водачът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски съобщи, че не е склонен Договорът за добросъседство с България и вписването на Българите в конституцията да са изискване за започване на договаряния за участие на Северна Македония в Европейския съюз и че не схваща думите на служебния министър председател Димитър Главчев, че България към този момент е направила задоволително отстъпки.

При встъпването си в служба като президент пък  Гордана Силяновска-Давкова сподели, че няма да назовава страната Северна Македония – име, което беше контрактувано в Преспанското съглашение с Гърция, а единствено Македония, което провокира остра реакция в Гърция.

Доскорошната опозиция ВМРО-ДПМНЕ си извоюва безапелационна победа на изборите „ 2 в 1 “ в Северна Македония - парламентарни и президентски. И президентът Румен Радев, и министър председателят Димитър Главчев гледат с паника към резултатите и успеха на ВМРО-ДПМНЕ, известни с антибългарската и антиевропейската си изразителност.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР