Софийската градска прокуратура е съгласна бизнесменът Васил Божков да е

...
Софийската градска прокуратура е съгласна бизнесменът Васил Божков да е
Коментари Харесай

Прокуратура иска половин милион лева парична гаранция за Васил Божков, а не 130 000 лева

Софийската градска прокуратура е съгласна предприемачът Васил Божков да е на независимост против половин милион лв. парична гаранция, оповестиха от съда. Преди няколко дни градският съд дефинира за Божков гаранция от 130 000 лв., само че прокуратурата е протестирала размера.
 
Жалба против решението на градския съд има и от юристите на предприемача, които упорстват той да е на независимост без мярка за неотклонение. Очаква се тази седмица окончателното решение да бъде взето от апелативния съд, На 7 май Софийският градски съд пусна от домашния арест предприемача Васил Божков. Съдът се стимулира, че към този момент са минали осем месеца от задържането му, напомня Българска телеграфна агенция.
 
Според съда няма заплаха на независимост Божков да извърши закононарушение. Няма риск и предприемачът да въздейства върху събирането на доказателства. Също по този начин няма заплаха и той да се укрие. Божков остава на независимост под парична гаранция в размер от 130 000 лв.. В претекстовете си съдът записа, че Божков има прецизно държание от началото на ареста му, не е нарушавал мярката си за неотклонение. Неоправдана процесуална принуда би било, в случай че Божков остане под домакински арест, уточни съдът.
 
Защитата на предприемача, а и той самият, изиска той да бъде освободен от домашния арест без мярка или подписка. На 23 април Васил Божков беше упрекнат в изнудване, длъжностни и корупционни закононарушения, като началник на проведена незаконна група.
 
Наказателното произвеждане е формирано в закритата Специализирана прокуратура през 2019 година по отношение на данни за незаконна група, която е имала за цел осъществяване на длъжностни и корупционни закононарушения.
 
Припомняме, че Министерство на вътрешните работи и прокуратурата влязоха в офисите на Васил Божков през януари 2020 година По-късно стана ясно, че държавната хазна е била ощетена с повече от 500 млн. лева, а Държавната комисия по хазарт не е предоставяла данни за осъществени инспекции по повод метода на дължимата държавна такса.
 
В началото на 2020 година, малко след акцията в комисията и експлоадирането на абсурда с таксите на Васил Божков, тогавашният финансов министър Владислав Горанов смени състава на комисията. Като съизвършител на Васил Божков бе апетитен непосредствено шефа ѝ Александър Георгиев, който бе задържан точно по време на интервенцията. Вероятно той се крие зад буквите А.Г. в обвинителния акт.
 
Други арестувани бяха Тодор Марков и Пламен Георгиев, като такива букви има също изписани в днешното известие от прокуратурата. Тогава бе пожелан арест и за някогашния член и ръководител на комисията Огнемир Митев.
 
Само 6-7 месеца по-късно, през август 2018 година, последното държавно управление на Бойко Борисов одобри разпореждане с което закри на Държавната комисия по
хазарта, а функционалностите ѝ започнаха да бъдат изпълнявани от Национална агенция за приходите.
 
Васил Божков се завърна в България през август 2023 година след няколкогодишно заточение в Дубай. Той бе задържан на летище София. Няколко дни по-късно предприемачът бе освободен под домакински арест. Национална агенция за приходите пък подвигна запор на негови компании за близо 50 млн. лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР