Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов даде заден“

...
Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов даде заден“
Коментари Харесай

Служебният кабинет даде „заден“ за актуализацията на пенсиите с 10%, вместо заложените 11%

Министърът на труда и обществената политика Ивайло Иванов даде „ заден “ за актуализацията на пенсиите с 10%, вместо плануваните 11%.

Това излиза наяве от позиция на Иванов след обвиняванията на някогашния финансов министър Асен Василев за това, че кабинетът " Главчев " се готви да " открадне 100 млн. лева от пенсионерите " с по-ниска ставка на нарастване макар плановете в Бюджет 2024.

„ На утрешното съвещание на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт (НОИ) ще предложа актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11%, както е признато от Народното събрание. Това е мое право и ще се възползвам от него, без да е належащо някой да ме поучава “, се споделя в позицията на служебния министър на труда и обществената политика Ивайло Иванов.

Осъвременяването на пенсиите с 11% е планувано в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2024 година, гласуван от Народното събрание, и е обезпечено с нужните средства.

За задачата в Бюджета бяха планувани над 1,1 милиарда лв..

В края на предходната седмица обаче БНР заяви, че съгласно план на решение на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, пенсиите могат да бъдат обновени с 10%, а не с 11 на 100. Посочената причина по тази причина е публично регистрираната по-ниска инфлация от прогнозните планове.

Ако пенсиите бъдат увеличени с % по-малко, това ще спести 100 млн. лв. от авансово заложените.

След като планът на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт стана обществено притежание, някогашният финансов министър Асен Василев напомни, че парите за нарастването с 11% са заложни при съставянето на бюджета.

" Това значи, че няма никаква причина да се вземат от пенсионерите по 8 лв. всеки месец, с цел да се дадат най-вероятно на някои доближени компании. Това е директна кражба и безспорен скандал ", написа Василев, а " Продължаваме промяната - Демократична България " желаеха изключително съвещание на Народното събрание по тематиката.

В отговор министърът на труда и обществената политика даде обещание, че ще внесе предложение за нарастване на пенсиите с 11%, като по думите му това не е казус.

„ Същата обстановка се получи преди 1 юли 2021 година, когато изчислението на параметрите бе по-ниско от заложеното в бюджета и по предложение на тогавашния длъжностен обществен министър Надзорът на Национален осигурителен институт одобри решение в полза на пенсионерите, написа в позицията на министър Иванов, който дава обещание да предложи актуализацията да е с 11%.

Заседанието на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт е планувано за 14 май.

Въпреки уверенията на служебния министър на труда и обществената политика, от " Продължаваме промяната - Демократична България " оповестиха, че събират подписи за изключително съвещание на Народното събрание.

" Не им мина номерът да откраднат 100 млн. лева от пенсионерите, само че ние не сме сигурни дали няма да пробват отново, по тази причина събираме подписи за внасяне на изключително съвещание на Народното събрание, което да вземе решение и да задължи Национален осигурителен институт и държавното управление да изпълнят бюджета по този начин, както е написан и гласуван “, сподели Асен Василев на брифинг в Русе.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР