Разделението на труда при мравките датира отпреди 100 милиона години,

...
Разделението на труда при мравките датира отпреди 100 милиона години,
Коментари Харесай

Разделение на труда е имало и преди 100 млн. години... при мравките

Разделението на труда при мравките датира отпреди 100 милиона години, сочи изследване на учени от университета в немския град Йена, представено от електронното издание EurekAlert.

Тези инсекти живеят в общности, проведени въз основата на систематизиране на дилемите. Разделени са на три касти, като всяка от тях има избрана роля: царицата снася яйца, а мъжките ги оплождат, до момента в който така наречен работнички поставят грижи за потомството, търсят храна и построяват мравуняка.

В биологията това характерно държание се назовава еусоциалност. То се развива по изключително комплициран метод при тези инсекти и се демонстрира освен в държанието им, само че и в тяхната морфология. Крилатите женски мравки поемат ролята на кралица, а за безкрилите, които не могат да имат поколение, са дилемите на работничките.

Германски учени са изследвали по кое време тъкмо в еволюцията си тези инсекти са почнали тази неповторима екипна работа. Събраните данни дават съображение да се счита, че това се е случило в ранния интервал на креда.

Биолозите са анализирали четири вкаменелости в кехлибар. Това са три възрастни женски безкрили мравки и една донякъде развита какавида – първата, открита в кехлибар, датиращ от интервала креда.

" С помощта на изображения от микрокомпютърна томография успяхме да определим, че меките тъкани на насекомите са извънредно добре непокътнати ", изяснява доктор Брендън Е. Будино от университета в немския град Йена. " Това ни разреши да изследваме структурата на мозъка и напречните мускулни нишки, както и да съпоставим четирите екземпляра в дребни елементи ".

Изследователите откриват, че две от възрастните инсекти принадлежат към незнаен до момента тип от изчезналия жанр мравки Gerontoformica, който биолозите за първи път съумяват да опишат доста в детайли. Третата мравка и какавидата пък са от един и същи тип - Gerontoformica gracilis. " Тъй като какавидите на мравките не са преносими, може да се направи умозаключение, че старата я е носила ", изяснява ентомологът Будино. " Това е неповторима характерност на взаимното битие на мравките на база на разделянето на труда ".

Вкаменелостите дават първото материално доказателство за кооперативно държание от интервала креда: тези мравки са се грижили дружно за дребните си, търсели са взаимно храна... Според експертите фосилните представители на изчезналия жанр мравки са значимо " изчезнало звено " сред актуалните инсекти и най-близките им родственици. Това удостоверява, че специфичната обществена система при тези инсекти еволюира някъде в ранната креда – по времето на динозаврите.

Откритията на биолозите са оповестени в изданието " Зоолоджикал джърнал " на научното сдружение " Линеан ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР