Сесията на Общото събрание на ООН, на която на 2

...
Сесията на Общото събрание на ООН, на която на 2
Коментари Харесай

ООН отлага сесията за Сребреница

Сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации, на която на 2 май трябваше да се организира гласуването на препоръчаната резолюция за Сребреница, беше отсрочена. За Сърбия, след дипломатическата задача в Ню Йорк, това е забележителен триумф, оповестява РТС.

Резултатът от гласуването на Резолюцията за геноцида в Сребреница съгласно всички прогнози беше съвсем сигурен. Новината, че следва приемането на документа, е съобщил по-рано посланикът на Босна и Херцеговина в Организация на обединените нации.

 

" Изпращаме текста на резолюцията за преразглеждане, в случай че страните членки на Организация на обединените нации имат други оферти. Общото заседание сигурно ще се организира след 6 май. Мисията на Босна и Херцеговина също взе присъединяване в това решение. Ние желаеме да дадем повече време на всички да се срещнат с действителните обстоятелства, както и на всички, които може би са срещу в този момент, да дадат своите оферти ", сподели посланикът на БиХ в Организация на обединените нации Златко Лагумджия.

Повече гласове " срещу " и " въздържали се " от тези, които биха дали своят вот " за ", беше задачата на дипломатическата активност на делегацията на Сърбия в Ню Йорк, макар че въздържалите се не се броят.

Напрежението, съпътстващо резолюцията, стартира, след като посланикът на БиХ в Организация на обединените нации надвиши пълномощията си, като инициира самодейността за нейното приемане, съгласно Белград.

Той не се е съветвал с тричленното председателство, в което нормално няма единодушие по въпроса, по този начин че сръбският член на председателството Желка Цвянович желае освобождението на Златко Лагумджия да бъде включено в дневния ред на идващото съвещание на този орган.

Цвиянович има възбрана за влизане в Съединени американски щати заради наказания, наложени за нарушение на Дейтънското спокойно съглашение, което постави завършек на войната в Босна през 1995 година, и не може да участва на сесията.

Припомняме, че Германия и Руанда започнаха договаряния по отношение на резолюция за геноцида в Сребреница. В правенето на текста са взели участие още Съединени американски щати, Албания, Финландия, Нова Зеландия, Турция и други страни.  Призовава се 11 юли да бъде формален Международен ден за възпоменание на жертвите на геноцида в Сребреница.

Геноцидът в Сребреница от 1995 г. трябва да бъде наказан в международен мащаб, поддръжката за жертвите би трябвало да бъде изразена. Отричането му и възхвалата на военнопрестъпниците да бъдат неразрешени, с цел да се предотвратят бъдещи сходни нещастия. Това обявиха предишния петък двама членове на тристранното президентство на Босна и Херцеговина на сесия на Организация на обединените нации. Денис Бечирович и Желко Комшич от председателството на Босна направиха забележките дружно с Азир Османович, оживял от Сребреница, в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Република Сръбска, в отговор на резолюцията за Сребреница, ще стартира развой на самостоятелност от Босна и Херцеговина. Това съобщи националистическият президент на Република Сръбска Милорад Додик.

Геноцидът в Сребреница не се е случил, а в случай че се е случил, няма потребност непрекъснато да повдигаме тази тематика. Присъдите на съдилищата се отнасят до персони, а не до хората, сподели Додик. Геноцидът е небивалица, която ще ни раздели. Опитват се да ни принудят да останем, макар че ни петнят. Те желаят да създадат Сребреница синоним на геноцид, а към момента не се знае какъв брой хора в действителност са починали, сподели той.

Сръбският президент Александър Вучич разгласи, че ако Общото заседание на Организация на обединените нации одобри резолюцията за геноцида в Сребреница, Сърбия ще кандидатства за променлив член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации същия ден.

Вучич е уверен, че в случай че внесе неговата кандидатура, Сърбия " безапелационно ще победи двете страни от НАТО от Източна Европа ", които са оповестили кандидатури за непостоянни членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Той разгласи, че в случай на приемане на резолюцията Сърбия всяка година ще внася резолюции за геноцида в Крагуевац, Кралево, Яжинци и Ясеновац, само че няма да загатва кой стои зад нея.

Международният углавен съд за някогашна Югославия откри в поредност от присъди през последните две десетилетия, че клането на 8000 мюсюлмански мъже и момчета в Сребреница е геноцид.

През 2007 г. Международният съд удостовери такава декларация, заявявайки в допълнение, че Сърбия не е съумяла да предотврати осъществяването на геноцида.

Мъжете, множеството от които невъоръжени, са екзекутирани, до момента в който са се опитвали да избягат от източния анклав, откакто той падна в ръцете на силите на босненските сърби на 11 юли 1995 година Те бяха избити и останките им бяха изровени години по-късно от всеобщи гробове в главно и приблизително учебно заведение.

Сръбските сили бяха командвани от генерал Ратко Младич, който беше наказан на пожизнен затвор през 2017 година, след като бе наказан от МНСБЮ за геноцид и закононарушения против човечеството за образуване на кланета и етническо пречистване по време на войната в Босна.

Доклад от 2021 година на група задгранични специалисти, поръчан от държавното управление на Република Сръбска, заключава обаче, че в Сребреница са осъществени закононарушения, само че не и геноцид. В документа броят на починалите е понижен на половина и се твърди, че множеството от починалите мъже са били убити в борба.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР