От Франция до Австралия студентите по света стават част от

...
От Франция до Австралия студентите по света стават част от
Коментари Харесай

   Студентските протести срещу войната в Газа стават глобални

От Франция до Австралия студентите по света стават част от пропалестинските митинги, сътрудниците им от Колумбийския университет не престават да лагеруват.

Автор: Ал Джазира

Съобщава се за конфликти сред студенти и полицейски чиновници в Съединените щати във връзка със засилващите се академични митинги.

Протестът за взаимност с Газа стартира в Колумбийския университет, където студенти направиха палатков лагер в кампуса, с гледище университетът да приключи връзките си с компании, свързани с Израел. Постепенно протестът се разрасна и в десетки други университети из цялата страна, в Калифорния, Тексас и други щати.

По последни данни близо 40 университета в Съединени американски щати стачкуват против войната на Израел в Газа, където военната атака на Израел умъртви повече от 34 000 души, а блокадата му аргументи гибелен апетит на останалото население.

Но митингите не се лимитират единствено до Съединени американски щати, след палатковите лагери в Колумбия, студентското неодобрение се популяризира в допълнение в университетите от Франция до Австралия. Ето всичко, което би трябвало да знаете за студентските митинги за Газа отвън Съединени американски щати:

Кои международни университети организират пропалестински митинги?

В Париж, Франция, студенти от университета Сорбоната излязоха на улицата. Освен това Палестинският комитет от " Sciences Po " провежда митинг, на който студенти разпънаха 10 палатки в сряда. Въпреки полицейския напън, протестиращите се събраха още веднъж в четвъртък.

В Австралия студенти от университета в Сидни сътвориха пропалестински лагери във вторник и продължиха да стачкуват в петък. Освен тях студенти от университета в Мелбърн също разпънаха палатки на южната ливада на основния си кампус в четвъртък.

В Италия, Рим, студенти от университета Сапиенца проведоха демонстрации, седящи и гладни стачки на 17 и 18 април.

В нощта на 19 април студенти на Университета в Уоруик, Англия, окупираха площада на кампуса. В Лестър, Англия, в понеделник избухна митинг, в който участваха и студенти от Палестинското общество на университета в Лестър.

Миналия месец студенти от университета в Лийдс окупираха постройка в кампуса в символ на митинг против връзките на университета с Израел.

Какви са настояванията на протестиращите студенти отвън Съединени американски щати?

Хичам, студент, протестиращ в " Sciences Po ", именуван още Парижкият институт за политически проучвания, показа пред Ал Джазира: „ Имаме няколко претенции, само че главното от тях е да стартираме да проверяваме всички университетски и финансови връзки, които " Sciences Po " имат с страната Израел.

Той добави, че е станало „ извънредно мъчно “ да се приказва за Палестина във Франция заради нападателния метод, по който полицията реагира.

Освен това уредниците желаят " Sciences Po " да осъди дейностите на Израел.

Студенти от Сорбоната приканват френското държавно управление да помогне на палестинците.

Студентите от университета в Сидни на собствен ред упорстват техният институт да прекъсне връзките си с израелските университети и производители на оръжие, заяви " Сидни Морнинг Хералд ".

Студентите от Уоруик настояха университетът да се откаже от компании, които финансират „ геноцида “, осъществяван от Израел, заяви студентският вестник на Уоруик, " The Boar ". " The Boar " цитира неизвестен протестиращ студент, който споделя, че без значение, че митингите в Съединени американски щати ги въодушевяват, те възнамеряват да подхващат свои лични дейности.

Протестът в Лестър в понеделник беше пред британската фабрика за дронове " Elbit Systems UK ", призовавайки за прекъсване активността на фабриката. Студентските протестиращи в Лийдс предишния месец желаеха отстраняването от служба на еврейския духовник Захария Дойч, който е служил в израелската войска по време на войната в Газа.

Има ли полицейски репресии против пропалестински протестиращи отвън Съединени американски щати?

В сряда полицията разпръсна демонстрациите в " Sciences Po ", откакто институтът направи „ многочислени опити “ да изтегля студентите спокойно, заяви Агенция Франс Прес.

Палестинският комитет на института разгласява изказване в четвъртък, в което се оповестява, че протестиращите са били „ изведени от учебното заведение от повече от 50 членове на силите за сигурност “, добавяйки, че „ към 100 “ служители на реда „ също са ги чакали извън “.

Хичам и неговите състуденти са окупирали университета от три дни. „ Отидохме до една постройка, управлението на университета извика служители на реда против нас, трябваше да излезем, тъй че се преместихме в основната историческа постройка “, сподели той.

„ Но мисля, че колкото повече репресии употребяват институциите, толкоз по-голяма става мобилизацията “. „ Преди бяхме 300 души преди, към този момент сме най-малко 600 “, добави той.

Студентите в Сорбоната също бяха обкръжени от полиция за битка с безредиците, както се вижда във видео на Ал Джазира от четвъртък.

„ Това ще продължи, до момента в който липсва открит и сериозен диалог по тематиката “, сподели студент от Сорбоната пред Ал Джазира.

Ералдо Соуза дос Сантос, историк, който специализира в международната история на обществените придвижвания в Сорбоната в Париж, съобщи, че полицейските репресии са станали по-чести в отговор на митингите във Франция през последните години. " Правителството и полицията все по-често упражняват принуждение против гражданското непокорство, изключително откогато Еманюел Макрон е на власт ", сподели той.

Соуза дос Сантос напомни също, че през 2018 година над 2500 чиновници на полицията за битка с безредиците са били мобилизирани, с цел да разчистят " зоната на отбрана ", основана от членове на анархистко антикапиталистическо и екологично придвижване, окупирало земи покрай село Нотр-Дам-де-Ланд в Северна Франция, в опит да блокира градежа на ново летище. Полицията употребява сълзотворен газ против групата протестиращи. „ Политици както от центъра, по този начин и от крайната десница обявиха, че митингът се е трансформирал в " зона на безвластие " и че не би трябвало да се позволява това още веднъж “.

„ Оттогава този митинг се трансформира в нарицателно и влезе във френската политическа изразителност, с цел да оправдава репресиите против обществени придвижвания като това, което сформирахме в Sciences Po. “

 

Инфо: Ал Джазира

Превод за " Гласове " Юлия Семир Ал-Хаким

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР