Лазаровден е съботата преди Цветница. Празникът се нарича още -

...
Лазаровден е съботата преди Цветница. Празникът се нарича още -
Коментари Харесай

Празнуваме Лазаровден!

Лазаровден е съботата преди Цветница. Празникът се назовава още - Вход Господен в Йерусалим. Според Библията на този ден Христос възкресява праведния Лазар от мъртвите. Благодарение на това събитие мнозина повярвали в Спасителя.

В Християнството възкресението на Лазар е едно от най-емблематичните чудеса, осъществени от Исус по време на престоя му на земята. Този ден се пада в шестата седмица от Великия пост, т.е. няма закрепена дата. На идващия ден (9 април през тази година) е Цветница, а тъкмо седмица по-късно ще пристигна и основният празник в православието - Великден.

Самото празнуване на Лазарова събота е открито от дълбока античност. Православните християни в Кипър, България, Гърция и други страни означават празника съгласно Григорианския календар.

Какво в никакъв случай не се прави на Лазаровден?

Библията разказва този ден като доста значим и по тази причина би трябвало да знаете какво да не вършиме на Лазарова събота.

Първо, отложете цялата тежка работа за по-късно. Пране, разчистване и други са строго неразрешени. На въпроса дали може да се работи на Лазарова събота има категоричен отговор - не. По-добре е да прекарате този ден в разходка с другари и семейство или в черква.

Не прекалявайте с празненствата, не се предлагат обилни гозби на Лазарова събота.

На празника не могат да се употребяват режещи и пробождащи предмети, по тази причина на този ден мъжете не ловували и не колели добитък, а дамите отлагали шиенето и плетенето до края на празника.

На този ден не трябва да се дразните, да се карате, да решавате значими нещата, да правите дейности, които унищожават мира сред хората.

В Лазаровден също не е допустимо да се женят и да се организират други всемирски празници, както и да се отхвърля на хората помощ при тяхната молба.

Забранено е в една къща два пъти да се лазарува, както и да се върви в къща, в която има болен или скорошна гибел.

От Лазаровден до Томина неделя не се прави помен на умрял.

Поверия

Ако на този ден змии, гущери и други студенокръвни всеобщо изоставен дупките и гнездата си, настъпила е същинска пролет, можете да сеете жито и да излизате в градината.

Ако в този ден прочетете " Отче наш ", като държите върбова клонка в лявата си ръка, а с дясната се прекръстите и помолите Бог за финансово благоденствие, тогава в фамилията ще се появят пари.

Поверието гласи, че магията на словото ще помогне освен на девойчето да премине в групата на момите, само че и на пролетта да смени зимата.

Обикновено стопанката търкулвала решето пред лазарките. Според това по какъв начин ще падне се гадаело за бъдещето изобилие. Или до момента в който лазарките играели, ги посипвала с жито и те се завъртали с думите: Завърти се Лазаре, че да се въдят пчелите, да се агнят агънца, да се телят теленца…

Било наложително и стопанката да подари лазарките и със сурово яйце, а то има доста значима роля в националната религия. От една страна е знак на безсмъртието, а от друга – с него могат да се гадаят тайните на ориста и да се скапват вълшебства.

В къщите, които лазарките са влезнали, се смятали за благословени и щастливи – по този начин както го и пожелавали лазарките с песните си.

С пролетните момински традиции е обвързвано и античното и забавно вярване, че госпожица, която е лазарувала, не може да бъде похитена от дракон.

Именно на Лазарова събота би трябвало да се засее грах, с цел да даде плод.

Имен ден честват хората с имена Лазар, Лазарин(к)а, Лазо, Лачо, Лъчо, Лъчезар и сродни на тях.

Източници: Съновник, Актуално, Пловдив24
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР