Разделението между украинската и руската църкви получи израз и в

...
Разделението между украинската и руската църкви получи израз и в
Коментари Харесай

Битката между Киев и Москва – и в посланията на патриарсите


Разделението сред украинската и съветската църкви получи израз и в противоречащите си едно на друго послания на двамата патриарси в навечерието на Коледа.

Патриарх Филарет, глава на основаната в Киев Украинска православна черква, в събота пожела на страната си „ победа над агресора ”. „ Пожелаваме нашият Господ да ни оказва помощ да изгоним цялото зло и да ни помогне за победа над агресора, тъй като истината е с нас", сподели той във видеозапис, на страницата на Киенвската патриаршия.. Патриарх Филарет прикани Бог да води Украйна до " победа над врага ".

Избухването на сепаратисткия спор сред Киев и подкрепяните от Кремъл бунтовници през 2014 година в източната част на страната ускори към този момент съществуващото религиозно напрежение.

В своето коледно обръщение, оповестено късно в петък на уеб страницата на Московската патриаршия, съветският патриарх Кирил сподели, че църквата има вяра, че "народите на историческата Рус ще запазят и възобновят духовното си единство".

След като Украйна стана самостоятелна страна през 1991 година, сред РПЦ и отделилата се от нея УПЦ, се стигна до огромно разцепление. Това откри израз по-рано този месец, когато се появи информация, че украинец е блъснал духовник от проруската черква за това, че е отказал да погребе дребния му наследник, който почина при безразсъден случай.

През ноември главата на УПЦ изпрати писмо до съветския си аналог, приззовавайки го да се приключи „ борбата ” сред двете институции поради вярващите. Патриарх Филарет също по този начин изрази вяра, че Русия ще признае неговия клон на Украинската православна черква.

Писмото е било прочетено на значим конгрес на православните епископи в Москва, а съветската черква сподели, че е основала комисия, която да прегледа въпроса, само че добави, че няма никакви проекти за среща на двамата духовни водачи.

Украинската православна черква поддържа кърваво национално въстание, което през 2014 година изгони държавното управление, подкряно от Кремъл.

Патриарх Филарет сподели през 2014 година, че съветският Владимир Путин "като Юда Искариотски е бил обладан от Сатаната".

В същото време е известно, че патриарх Кирил е непосредствен съдружник на Кремъл и поддържа Путин в неговото отношение към Украйна и Сирия.

Част от паствата на Източноправославната черква празнуват Коледа на 7 януари, за разлика от вярващите на Запад, които честват на 24 декември. Това произтича от разликите сред Юлианския и Грегорианския календари./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР