Проблем е безплатното висше образование. Подготвихме нормативните изменения, получихме финансова

...
Проблем е безплатното висше образование. Подготвихме нормативните изменения, получихме финансова
Коментари Харесай

Министърът на образованието: Парите за безплатно висше образование ги няма

Проблем е безплатното висше обучение. Подготвихме нормативните промени, получихме финансова аргументация, че има средства - 150 млн. лева При диалога в този момент с финансовата министърка, тя ни изясни, че парите ги няма. Това изясни служебният министър на образованието проф. Галин Цоков пред БТВ.
Прочетете още
Той разяснява и вчерашната среща със Съвета на ректорите, на която стана ясно, че властта ще даде 39 млн. лева в допълнение за заплати в университетите. В закона е закрепено заплатите да станат 25% от междинната брутна заплата, изясни той.

Преди седмица финансовата министърка сподели, че няма запаси в бюджета. Тръгнахме да решаваме казуса със заплатите, описа министърът.

Според него предлагането е импортирано от народните представители. На комисията по обучение от всички партии е имало предложение за нарастване на заплатите. Това, което трябваше да създадем, е да спазим закона, обоснова се Цоков.

Няма по какъв начин да кажем дали е можело да с предотврати, не дефинираме финансовите параметри в страната, отговори министърът  на въпрос дали е можел да предотврати недоволството на ректорите. 

Според министъра след конструиране на новия парламент би трябвало да се гласоподават заплатите в университетите. 

Разговорите за бюджета през 2025 година ще стартират още юли месец, сподели той.

По отношение на матурите той изясни, че тази година няма да има основни промени.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР