Рано тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов отлетя за Сеул.Днес започва

...
Рано тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов отлетя за Сеул.Днес започва
Коментари Харесай

Премиерът отлетя за Сеул

Рано тази заран министър-председателят Бойко Борисов отлетя за Сеул.

Днес стартира четиридневното му посещаване в Южна Корея отпред на държавна делегация, в която влизат четирима министри: вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на превоза Росен Желязков и министърът на стопанската система Емил Караниколов. 

Визитата на българския министър-председател се организира в навечерието на 30-тата годишнина от установяването на дипломатически връзки сред двете страни през 2020 година, написа " Епицентър.бг ". 

Това е първото посещаване на български министър-председател в Република Корея от 1990 година, когато София и Сеул начертаха пътищата на бъдещите взаимоотношения.

Целта на визитата е разширение на съдействието сред България и Република Корея в политическия, икономическия и културния разговор сред двете страни.

В рамките на визитата Борисов ще организира срещи с премиера Ли Нак-йон и с президента Мун Дже-ин. ще посети Центъра за научноизследователска и развойна активност на компанията „ Hyundai Motor Group “ в град Хуасонг, Университета за непознати езици „ Ханкук “ в Сеул, Световната централа по таекуондо  KUKKIWON.

Още предишния месец Борисов заяви, че се приготвя южнокорейска инвестиция в размер на 1,5 млрд.щ.д. в цех за производството на акумулатори за електрически автомобили. Процесът по реализацията на плана го движи министърът на стопанската система Емил Караниколов.

Задача на вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов пък е да договаря за произвеждане на изтребители Т-50, откакто американската “Локхийд Мартин ”, от която купуваме ф-16,  се съгласи на тристранно съдействие, за което първи Епицентър.бг писа преди два дни.

България отдава предпочитано значение на развиването на търговско-икономическото и научно-техническо съдействие с Република Корея. Политиката на държавното управление е ориентирана към ускорение на опциите за стопански напредък, чрез увеличение на ПЧИ за Корея да стане една от 10-те топ дестинации за ПЧИ.

Икономиката на Република Корея е част от Четирите азиатски тигъра, скачайки приблизително с 10% на година за повече от 30 години в интервал, наименуван „ Чудото на река Хан “.

По данни на Българска народна банка за интервала 1996 година – 2018 година чистият поток на директните вложения от Южна Корея в България възлиза на 212.2 млн. евро. По размер пазарът е повишен 15 пъти през последните 20 години.

През първите четири месеца на 2019 година двустранната търговия е на стойност 81 млн. щ.д. Износ т на България за интервала е 27,6 млн.щ.д., която е растеж от 44.5% по отношение на същия интервал на преходната година. Вносът от Корея се равнява на 53,4 млн.щ.д.

През 2018 година стокообменът е на стойност 286.6 млн.щ.д., отобелзвайки растеж от 47.6% нарастване по отношение на 2017 година.

Една от значимите южнокорейски компании, вложили в България, е “Хюндай хеви индърстрийз ”, производител на трансформатори и стъпални регулатори с над 60годишен опит. През 2001 година българската компания дотгшна стнадартите на фирмата-майка и името й е променено на “Хюндай Хеви Индърстрис КО. България ”. Капиталът на компанията е в размер на 12 млн.лв, в нея работят над 600 души и е водеща по доходи в бранша.

Достигнатото равнище на корейските вложения в България обаче надалеч не дава отговор на опциите на страната. Българското държавно управление е уверено, че има капацитет за привличане на огромни корейски вложения в перспективни браншове у нас.

Като високо индустриализирана страна с динамична стопанска система, която е главен фактор за растежа в Източна Азия, Република Корея е наш стратегически стопански сътрудник в района.

Насърчаването на стокообмена с тази страна е приоритет дружно с привличането на южнокорейски вложения.

Република Корея има контракти за свободна търговия със 75% от стопанските системи по света и е единствената страна от Г-20, която търгува по едно и също време с Китай, Съединени американски щати и Европейския съюз.

Южна Корея сега е петият максимален експортьор и осмият максимален вносител в света.

Това е страната с максимален бюджетен остатък от членовете на Г-20 и страната с най-голям кредитен рейтинг в Източна Азия.

Корейски компании от автомобилния бранш демонстрират интерес за вложения в България. Зам.министърът на стопанската система Лъчезар Борисов заяви пред няколко месеца, че компания-лидер в производството на съставни елементи за коли ще се снабди с два завода в България с близо 500 служащи, като част от световна договорка по придобиване на активи и диверсифициране на производството. 

 Република Корея е водач в IT бранша – Samsung Electronics и LG са отпред на международния пазар, а 88% от корейското население има смарт телефони.

Освен това страната е с най-бързия интернет в света, а през 2005 става първата страна, предходна изцяло на широколентов достъп.

Според Индекса на човешкото развитие Южна Корея е най-развитата страна от Източна Азия.

В международен мащаб Република Корея е на челните места и по персонална сигурност, обучение, сигурност на работното място, елементарно насърчаване на бизнес, и е преди всичко по качество на опазването на здравето в света.

32% от приключилите висше обучение са дипломирани в естествени или инженерни науки, поставяйки страната преди всичко в листата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

През 1987 година се вкарва многопартийната система и всеобщото изборно право, с което страната се трансформира в най-модерната народна власт в Азия, известна с бистрота на държавното управление, високо равнище на опазване на здравето и независимост на религията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР