Хоуп е голям диамант с тегло 45,52 карата с наситен

...
Хоуп е голям диамант с тегло 45,52 карата с наситен
Коментари Харесай

Хоуп: най-известният прокълнат диамант, който убива крале

" Хоуп " е огромен елмаз с тегло 45,52 карата с кондензиран сапфиреносин цвят, който от дълго време е придобил неприятна популярност. Дълго време се смяташе, че диамантът е придобит от мина, наречена Коллур, която се намира в Индия. Но новите данни демонстрират, че диамантът Хоуп може да е бил придобит от кимберлитно находище, което се намира на 300 км от гореспоменатото място.

Днес красивият, само че злокобен елмаз коства към 250 милиона $, съгласно Chicago Diamond Buyer.

През цялата си история камъкът е сменил доста притежатели, като се има поради, че е открит през 17 век, пише LiveScience. Според някои исторически източници необработеният елмаз Хоуп е закупен от Жан-Батист Таверние, французин и търговец на бижута.

След това, през годините, диамантът Хоуп е притежаван и модернизиран от кралското семейство, в това число френския крал Луи XIV. В последна сметка бижутерът от Ню Йорк Хари Уинстън подарява скъпоценния камък на института Смитсониън във Вашингтон през 1958 година, където остава и до през днешния ден.
 диамантена вяра Диамантът е открит през 17 век Снимка: Smithsonian`s National Museum of Natural History
Лошата популярност на диаманта произтича от спекулациите, че Таверние в действителност в никакъв случай не е купувал камъка. Има мнение, че френският търговец го е откраднал от индуистка скулптура в индийски храм.

Старейшините на храма, откакто разкрили загубата, проклели диаманта, а с него и всичките му следващи притежатели.

Тази легенда се затвърди заради обстоятелството, че някои притежатели на диаманта в действителност починаха ненадейно или станаха жертва на други несгоди. Поддръжниците на легендата за проклятието дават образец с Луи XIV и Мария Антоанета, които са имали диаманта Хоуп.

Между другото, диамантът получава името си едвам през 1839 година, когато е добит от колекционера на скъпоценни камъни Хенри Филип Хоуп.

Днес синият елмаз е подложен във висулка с 16 бели диаманта и е окачен на верижка с още 45 бели диаманта.

Въпреки приликата си с измисления медальон „ Сърцето на океана “ от кино лентата „ Титаник “, същинският елмаз в никакъв случай не е бил на борда на злощастния транспортен съд.
 елмаз, сърцето на океана " Сърцето на океана " от кино лентата " Титаник "  Снимка: Кадър от филма Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР