Ръководството на Европейската централна банка, която в четвъртък тази седмица

...
Ръководството на Европейската централна банка, която в четвъртък тази седмица
Коментари Харесай

Пет важни въпроса, на които ЕЦБ трябва да отговори

Ръководството на Европейската централна банка, която в четвъртък тази седмица ще организира следващото си съвещание по тематиката за паричната политика, има избор - дали да предприеме огромно нарастване на лихвите от 50 базисни пункта или още по-голямо, от 75 базисни пункта, в опит да бъде овладяна рекордно високата инфлация.

Към момента вложителите правят оценка като по-големи възможностите за растеж от 75 базисни пункта, откакто предходната седмица статистиката регистрира рекордна инфлация от 9.1%. ЕЦБ е подложена на напън да работи бързо и уверено, преди икономическите условия да се влошат и опциите ѝ за стягане на паричната политика да отслабнат.

Новият скок в цените на газа и спадът на еврото след затварянето на основния газопровод на Русия към Европа може да затвърди причините за по-агресивен ход.

Пазарните участници и икономистите си задават пет основни въпроса, на които централните банкери ще би трябвало да отговорят.

Има ли значение размерът на нарастването на лихвите?

По-голям ход би посочил решителност за ограничение на инфлацията и би спомогнал за подсилване на доверието в централната банка. ЕЦБ избра по-голямо от предстоящото придвижване през юли, само че и други огромни централни банки покачиха лихвите нападателно.

В четвъртък се чака придвижване от 50 базисни пункта, само че пазарите усилват залозите за по-голямо нарастване от 75 базисни пункта. Анализаторите на Goldman Sachs също предвиждат такова.

Някои от членовете на управлението на ЕЦБ желаят спор по отношение на по-голямото нарастване, само че други, като Франсоа Вилероа дьо Гало, споделят, че идващото придвижване на лихвените проценти би трябвало да бъде „ подредено и предвидимо “.

Колко бързо ще спадне инфлацията?

Актуалните стопански прогнози на ЕЦБ демонстрират, че инфлацията ще остане по-висока за дълъг интервал от време. Растящите цени на газа усложняват вероятностите.

Срещата в четвъртък ще се организира няколко дни, откакто Русия блокира един от главните си направления за доставка на газ за Европа, подклаждайки опасенията, че повишаването на " синьото гориво " ще задържи инфлацията висока.

Според консенсусните прогнози на анализаторите, представени от Ройтерс, инфлацията в еврозоната ще доближи пик 10% през четвъртото тримесечие, преди да спадне при започване на 2023 година

Енергийният потрес прави ли рецесията неизбежна?

Все повече специалисти считат, че с наближаването на зимата с очертаващ се дефицит на сила, икономическите знаци рисуват мрачна картина.

Цените на газа се покачиха в допълнение след последното съвещание на ЕЦБ и скочиха с 30% при започване на тази седмица.

Шефът на френската централна банка Франсоа Вилероа дьо Гало счита, че общоевропейска криза е малко евентуална, само че не може да се изключи нито един сюжет за идната година.

Рецесията в Германия, най-голямата стопанска система в еврозоната, е все по-вероятна, сподели Бундесбанк предишния месец.

Как слабото евро въздейства върху решенията за лихвените проценти?

Слабата валута, която прави вноса по-скъп, поддържа причините за по-агресивно повишение на лихвените проценти. Еврото падна под 99 цента за първи път от близо две десетилетия в понеделник, като от началото на тази година поевтинява с съвсем 13%.

Измерено по отношение на кошница от валути, претеглена във връзка с търговията, еврото е паднало с съвсем 3% по отношение на равнищата си през юни.

Протоколът от съвещанието на ЕЦБ през юли сподели угриженост по отношение на слабостта на валутата.

Колко бързо Европейската централна банка може да приключи покупките на облигации?

На съвещанието този четвъртък ЕЦБ надали ще разисква прекратяването на реинвестициите от падежиращите облигации, които държи посредством своята стратегия за закупуване на активи на стойност 3.3 трилиона евро.

Но въпросът може да бъде заложен на конференцията по-късно.

Федералният запас стартира да понижава салдото си и това би било идната разумна стъпка в нормализирането на паричната политика на ЕЦБ.

Засега покачванията на лихвените проценти ще бъдат във фокуса на вниманието, само че ориста на облигациите в салдото на Европейската централна банка сигурно ще попаднат в дневния ред на по-късен стадий.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР