Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел призова европейските

...

Коментарите на Борел в Journal Du Dimanche повтарят коментарите му от миналата седмица, когато той подчерта колко важен е Тайван за Европа.

Коментари Харесай

Борел иска военноморски сили о | BGNES

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел прикани европейските военноморски сили да патрулират в оспорвания Тайвански пролив в публикация, оповестена във френски седмичник, предадено от Агенция Франс Прес.

Коментарите на Борел в Journal Du Dimanche повтарят мненията му от предходната седмица, когато той акцентира какъв брой значим е Тайван за Европа.

Тайван " ни визира в икономическо, комерсиално и софтуерно отношение ", съобщи Борел.

" Ето за какво приканвам европейските военноморски сили да патрулират в Тайванския пролив, с цел да покажат уговорката на Европа към свободата на корабоплаването в този безусловно основен регион. "

Преди две седмици Китай стартира тридневни военни учения към Тайван - симулирайки целенасочени удари и обсада на острова - в отговор на срещата сред тайванския президент Цай Инг-уен и ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти.

Във вторник, в речта си при откриването на спор за Китай в Европейския парламент, той съобщи: " Тайван явно е част от нашия геостратегически периметър за гарантиране на мира.

" Не единствено по морални аргументи едно деяние против Тайван би трябвало безусловно да бъде отхвърлено. Също по този начин и заради обстоятелството, че от икономическа позиция то би било извънредно съществено за нас, защото Тайван има стратегическа роля в производството на най-модерните полупроводници ", сподели той.

Коментарите на Борел идват, откакто по-рано този месец френският президент Еманюел Макрон съобщи, че Европа не би трябвало да бъде " почитател " на Съединените щати при положение на спор с Китай за Тайван.

Коментарите на Макрон, пристигнали след посещаване в Китай, провокираха рецензии от страна на някои политици както в Съединените щати, по този начин и в Европейския съюз.

Китай претендира, че Тайван е негова територия, и дава обещание един ден да сложи острова под собствен надзор. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР