Изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ Козлодуй“ ще

...
Изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ Козлодуй“ ще
Коментари Харесай

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности ще осигури сигурна и чиста енергия за България

„ Изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй “ ще обезпечи сигурна и чиста сила за индустриалните и битовите консуматори в България. Ядрената енергетика у нас е част от икономическата, а и от националната сигурност на страната “.

Това сподели министърът на енергетиката в границите на представянето на на " Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън ". „ Приетите от 49-ото Народно заседание решения за избор на технологията AP1000 на американската компания „ Уестингхаус “ и международния водач в построяването на нуклеарни блокове " Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън " направиха процесът необратим. Разчитаме на тяхното съдействие за сполучливата реализация на плана “, сподели още той. 

По думите на енергийния министър Малинов построяването на нови нуклеарни мощности на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “ следва да се осъществя в най-кратки периоди, в конкурентна среда и при най-хубави стопански условия. „ В рамките на втората половина на идната година би трябвало да се изпълнят три успоредни процеса – обезпечаване на финансирането, подготовката на базовия план за 7-ми и 8-ми блок и взимане на дефинитивно капиталово решение “, добави той. Малинов напомни резултатите от извършените от него срещи във Вашингтон, в границите на които бе стихотворец корав ангажимент на американската „ Ексим Банк “ както във връзка с финансирането на присъединяване на „ Уестингхаус “ в плана, по този начин и за обезпечаване на част от присъединяване на българския бизнес в него. Предстоят диалози и с корейската банка за Експортно финансиране. 

„ Българската страна е сложила условие за най-малко 30% присъединяване на локални компании в проектирането, доставките и построяването на 7-ми и 8-ми блок. В пиковите моменти от построяването на нови нуклеарни мощности чакаме директно ангажираните на площадката да доближават 10 000 души “, подчертава министър Малинов. „ Трябва да стартираме да работим от в този момент, с цел да създадем нужната довеждаща инфраструктура и да подсигуряваме безвредни условия на труд “, добави той. Енергийният министър напомни и основаната в границите на Министерския съвет междуведомствена работна, в границите на която всички ангажирани страни оказват подпомагане за ускорение на административните процеси, оповестиха от пресцентъра на МЕ.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР