Няма изтичане на радиоактивни води при ремонта на 6-ти блок

...
Няма изтичане на радиоактивни води при ремонта на 6-ти блок
Коментари Харесай

Владимир Малинов: Няма изтичане на радиоактивни води при ремонта на АЕЦ Козлодуй

Няма приключване на радиоактивни води при ремонта на 6-ти блок на АЕЦ " Козлодуй ". Това увери енергийният министър Владимир Малинов и отхвърли информацията за приключване на радиоактивна вода при ремонта, съобщи БНР.

Малинов е безапелационен, че няма заплаха за работещите в централата и за популацията, като добави, че по информяцията, която има, заместник-директорът на електроцентрала е уверил, че няма радиоактивна заплаха и не е имало приключване на радиоактивни води в Дунав. Уведомена е и Агенцията за нуклеарно контролиране, добави енергийният министър.

Припомняме, че нуклеарният специалист професор Георги Касчиев показа в студиото на Би Ти Ви, като разясни, че топлоносителят, който е изминал през контура на реактора, е в размер от 30 куб.м радиоактивна и корозионно дейна вода.

На 14 юни 6-ти блок на АЕЦ " Козлодуй " беше спрян   за осъществяване на планови превантивни ремонтни действия заради неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор. 
 Спират шести блок на АЕЦ
Спират шести блок на АЕЦ " Козлодуй " поради неизправности

Блокът ще бъде спрян на 15 юни

На събитието за показване на компанията " Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън " (Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd.), която беше определена за осъществяване на преговор, в София, Малинов е показал, ще обезпечи сигурна и чиста сила за индустриалните и битовите консуматори в България. Ядрената енергетика у нас е част от икономическата, а и от националната сигурност на страната, безапелационен е служебният енергиен министър.

" Приетите от 49-ото Народно заседание решения за избор на технологията AP1000 на американската компания " Уестингхаус " и международния водач в построяването на нуклеарни блокове " Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън " направиха процесът необратим. Разчитаме на тяхното съдействие за сполучливата реализация на плана ", сподели още той.

По думите на Владимир Малинов построяването на нови нуклеарни мощности на площадката на АЕЦ " Козлодуй " следва да се осъществя в най-кратки периоди, в конкурентна среда и при най-хубави стопански условия.

През втората половина на идната година би трябвало да се изпълнят три успоредни процеса - обезпечаване на финансирането, подготовката на базовия план за 7-ми и 8-ми блок и взимане на дефинитивно капиталово решение, изясни енергийният министър, като напомни резултатите от извършените от него срещи във Вашингтон, в границите на които бе стихотворец корав ангажимент на американската " Ексим Банк " както във връзка с финансирането на присъединяване на " Уестингхаус " в плана, по този начин и за обезпечаване на част от присъединяване на българския бизнес в него. Предстоят диалози и с корейската банка за Експортно финансиране.

Също по този начин българският бизнес ще взе участие с най-малко 30% в доставките и построяването на 7-ми и 8-ми блок. В пиковите моменти от построяването на нови нуклеарни мощности чакаме директно ангажираните на площадката да доближават 10 000 души, разясни Малинов и приключи, че би трябвало да стартираме да работим от в този момент, с цел да създадем нужната довеждаща инфраструктура и да подсигуряваме безвредни условия на труд. 
 Зелена светлина за договаряния за 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ
Зелена светлина за договаряния за 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ " Козлодуй "

Първо ще се обезпечи финансиране, ще се подпише контракт и ще се уточнят всички клаузи по построяването на двата блока
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР