Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел смята, че европейците трябва

...
Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел смята, че европейците трябва
Коментари Харесай

Борел: Армията на ЕС е „армия-бонсай“

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел счита, че европейците би трябвало взаимно да разискват опциите си при положение на интензивна война и да си сътрудничат за възстановяване на отбранителните си качества пред новите стратегически провокации. Това написа Борел в блог на уеб страницата на Европейската работа за външни работи,предаде БГНЕС.

Според него това лято е добавило причина да се мисли за европейската защита и нейното бъдеще: приказваме освен за войната на Русия против Украйна, само че и за съществено утежняване на сигурността в района на Сахел.

Борел отбелязlа, че главната цел на европейските армии през последните 20 години са били " експедиционни интервенции ", като тези в Афганистан, Ирак и Сахел.

През това време имаше поредност от фрапантни и некоординирани съкращения на бюджетите за защита в цяла Европа (само отчасти с противоположна наклонност през последните години), тъкмо както Съединени американски щати, Китай, Русия и други доста усилиха своите (Европа +20%, Русия + 300% и Китай + 600%).

" И по този начин, относителната бездна сред европейските страни и другите се е нараснала фрапантно. Както неведнъж съм твърдял, това е нещо, с което би трябвало незабавно да се заемем ", твърди Борел.

Висшият посланик на Европейски Съюз е учуден от възхода на Китай: " Сега неговият флот има повече надводни кораби от флота на Съединени американски щати. Освен това видяхме към Тайван това лято по какъв начин Китай е подготвен да употребява своите военни, с цел да изпрати ясни сигнали. "

В същото време, съгласно Борел, европейските въоръжени сили са се трансформирали в самобитна " армия-бонсай ": " Европейските армии са обезкостени и разказани като „ армии-бонсаи ": те наподобяват като същински, само че са сведени до дребни версии ", написа дипломатът.

Като образец той цитира изказването на началника на френския общоприет щаб от 13 юли, който намерено сложи под подозрение способността на френската войска да води спор с " висока активност " на европейска земя.

" Въпросът е какво да вършим. За какъв вид спор приготвяме нашите армии и какви решения произтичат от това във връзка с позиция, бюджет, образование и така нататък? Не можем да продължим да противопоставяме " бонсаи-армии " против по-голяма стратегическа опасност. В същото време не можем да се преструваме, че сме удовлетворени от нашия опит във войната ", споделя Борел.

" Всичко това изисква подготвеност да мислим задълбочено и съществено за изборите и компромисите, пред които сме изправени, и да вземаме решения по съответния метод. Истинският смисъл е да мислим за това дружно като европейци. Нашите армии би трябвало да са способни както на териториална защита, по този начин и на асиметрична война от разстояние ", добавя той.

Според Борел това би трябвало да стане в границите на НАТО, защото съвсем всички страни-членки на Европейски Съюз към този момент са членове на Алианса.

" Но ние също би трябвало да можем да разчитаме повече на себе си и да демонстрираме нашата стратегическа отговорност, когато нашите ползи за сигурност са застрашени на нашите граници и оттатък тях. Ето за какво държавите-членки на Европейски Съюз би трябвало да влагат по-добре дружно и да си сътрудничат в региона на защитата ", споделя висшият посланик на Европейски Съюз.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР