Радев готов да чака още 10 дни, но преговорите са

...
Радев готов да чака още 10 дни, но преговорите са
Коментари Харесай

Треска за кабинет. Петков заложи мина

Радев подготвен да чака още 10 дни, само че договарянията са с йо-йо резултат Совалки в Народното събрание за държавно управление с първия мандат и министър председател от третия
 

Треската за връчването на първия мандат е на път да засенчи великия филм на Чаплин " Треска за злато ". Досущ наподобява на надвисналата над пропастта барака, която при най-малкото погрешно придвижване може да политне надолу (цялото 48 НС). Подсеща за лютия апетит, който преследва авантюристите (за власт). Припомня сцената, в която един от златотърсачите се пробва да изяде героя на Чаплин, защото си го показва като голямо пиле (кастингът за златотърсача е дълъг - и ГЕРБ-СДС, и Политическа партия, че за какво не и ДБ). И, несъмнено, с фамозният танц с хлебчетата, който въодушевено извършват всички политически сили в Народното събрание с неспирните си срещи и диалози за добруването на хората и бизнеса, до неотдавна изглеждащи безусловно невъзможни. Пък и с намека, че с изключение на зрелищата, които самоотвержено обезпечават на народа, ще се погрижат и за хляба му.
-->
Поканата за първия танц

пристигна предходната седмица от ГЕРБ към Политическа партия и от този момент всеки кани всички - и ГЕРБ-СДС, и Политическа партия, и Българска социалистическа партия. И беседват ли беседват. А връчването на първия мандат се отсрочва ли отсрочва. Вече се приказва за изчакване още десетина дни, което води най-рано към края на идната седмица. Още повече, че и наложителните съвещания, провеждани от президента Румен Радев така и не са завършили. Остават две парламентарно показани партии - Демократична България и " Български напредък ", за които не са планувани дати. За сметка на това от Демократична България съумяха да се срещнат с омразната им ГЕРБ и задушевният им диалог продължи над един час. А през раздумките с Политическа партия минаха даже синдикатите. Тази

индианска нишка от срещи и диалози

постепенно осъществяване на консултациите в президентството и мъглявината към датата, на която ще бъде връчен първият мандат, подсказваше до четвъртък едно - че постоянно държавно управление ще бъде формирано. И за какво не още с първия мандат на ГЕРБ-СДС, колкото и необикновено да наподобява това и каквито и люти заклинания за неподкрепа към него от страна на Политическа партия и Демократична България току да прозвучават. Все повече политици заговориха за съдбовната нужда от съставянето на постоянен кабинет. Не единствено поради потребността от нов бюджет, а и поради лелеяните европейски средства по 7 европрограми, гарантиращи 14 милиарда лева на България за третия й програмен интервал, които обаче би трябвало да бъдат отворени. Както и 12.9 милиарда лева по 59-те капиталови плана и 46-те промени, свързани с Плана за резистентност и развиване, които страната ни би трябвало да осъществя през идващите 6 години. Но това няма по какъв начин да се случи, в случай че не бъдат признати 22-та закона, нужни за постъпването на тези средства.

Към това се прибавя и събитието, че и от първата политическа мощ, и от третата - Движение за права и свободи, все по упорито приказват за постоянна поддръжка към постоянен кабинет от към 160 депутатски гласа. Иначе - никакъв бюджет и всички да си сърбат попарата.

Лидерът на първата политическа мощ в 48-я парламент

Бойко Борисов към този момент ясно декларира

че за постоянния кабинет е " без значение с чий мандат, може да е в първия, може да е във втория, може да е в третия. Може да е напълно без политически лица ". И даже намерено прикани Радев, в случай че се стигне до трети мандат, да го връчи на най-малката политическа мощ " Български напредък " отпред със Стефан Янев.

Сходна теза съобщи и депутатът от Движение за права и свободи Джейхан Ибрямов преди дни: " За Движение за права и свободи няма никакво значение на кого ще бъде връчен третия мандат ". Но подвигна още по-високо завесата са подбора на министрите и дилемите им, отхвърляйки изрично съдружния модел и залагайки на програмата, която ще извършва бъдещият кабинет - по модела " значими са политиките за страната, значими са проблемите на хората и бизнеса. Важно е да изведем не 16, не 32, не 50, а няколко основни  целта ".

Внасяйки и кристална изясненост кои са те: " На първо място е инфлацията, която продължава да пораства. Трябва да има такива ограничения, които да създадат по този начин, че да бъде търпима за хората ", съобщи Ибрямов. И уточни също като толкоз значими помощта за бизнеса, изключително за дребния и междинния, помощта за българските общини, помощта по отношение на енергоносители за хората, темповете, с които ще проработи самата администрация, с цел да се върне престижа, както и упражняването на ефикасен надзор на законодателната власт посредством съответните комисии.

Ето и основата, на която със страшна мощ се възправя и най-неясния до този миг, само че извънредно значим въпрос -

кой ще бъде министър председател

на идващото постоянно държавно управление, което освен ще събере гласове от другите политически сили, най-малко от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Български напредък ", към този момент известни като " обединението Вежди ". Но и ще работи по съответна предоставена му от парламентарните партии стратегия или ще бъде, както е признато да се назовава, програмно държавно управление. Засега политиците настойчиво мълчат за името му. Което обаче въобще не значи, че не разискват съответна персона.

И до момента в който от ГЕРБ и дума не обелват за личността й, от Движение за права и свободи даже я скицираха. " Тези цели ще могат да се осъществят от работохолици, специалисти, експерти, хора с качества. Не би трябвало да търсим на съответния човек място за работа, а на база на съответните политики би трябвало да се откри подобаващия човек, който да ги извършва ", съобщи пред медиите Ибрямов, към което би трябвало да се добави и фактът, че никой от тази партия не приказва, каквото му хрумне. Това прави извънредно значим въпроса за  профила на тази персона.

И с цел да се очертае той е задоволително да се видят събитията, в които един предстоящ министър председател с кабинет, селекциониран на експертен принцип, ще поеме ръководството. Те се побират в една дума - рецесии. Насложени една върху друга и провокирани една от друга. Война на километри от българската граница и отежняващи ситуацията наказания за до неотдавна главния енергиен снабдител и на България, и на Европа, което предпоставя растежа на инфлацията и острия дефицит на средства в семействата и бизнеса.

Тоест, бъдещият министър председател преди всичко би трябвало да има

не просто проевропейски профил

само че и да бъде прочут за сътрудниците ни от Европейски Съюз.

Както и за българските жители, най-малкото с цел да се избегне възкръсналия незабавно след изборите фантом на " кабинета " Беров ", с който съперниците на съставянето на постоянно държавно управление незабавно започнаха да плашат нашенеца. И най-много, тъй като в кабинет с такава стратегия министър председателят и министрите му ще прекарват повече време в Брюксел, с цел да пазят средствата, които страната ни би трябвало да получи. Както и по интернационалните конгреси, в случай че се тръгне към договаряния за приключването на войната в Украйна.

Освен това този човек би трябвало да има репутацията на консенсусна фигура с ясно изразени качества на уредник и началник, на който може да се разчита, че изваденият като приоритет ╒1 грижа за хората и бизнеса не е прахуляк в очите на хората, а действителни дейности в тяхна изгода, както се кълнат водачите на ясните в поддръжката си за подобен кабинет ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия. И от ден на ден " Български напредък ".

Тоест, личността на бъдещият министър председател би трябвало да има освен експертен, само че и политически профил, без да е част от противоборстващите флангове на парламентарния терен.

Прегледа по реда на надзора сочи, че това не може да бъде нито Бойко Борисов, който самичък се отхвърли, нито Корнелия Нинова, която просто няма на какво да разчита. Никой не желае Асен Василев и Кирил Петков. На Христо Иванов не му е пристигнало времето. Така

всички гледат към Стефан Янев

- на два пъти длъжностен министър председател, който построи добра известност. Не просто боен, а боен министър с умерена позиция за войната в Украйна, което се хареса на огромна част от българските жители.

До четвъртък пъзелът като че ли изглеждаше подреден. Но абсурдът за хартиената бюлетина, който хората на Кирил Петков направиха и опасността им, че ще провеждат улични вълнения, сложиха на дневен ред въпроса дали в 48-ото Народно събрание въобще може да бъде реализирано единодушие по цели и какво тъкмо ще роди йо-йо резултатът на договарянията.

Часовникът на диалозите непреклонно отмерва допустимото време за политическата пауза точно поради належащото решение на проблемите на жителите и бизнеса. Бащите на българската Конституция умно са дали времева опция при патова обстановка да се намира решение, без да залагат императивни периоди за връчването на първия мандат и осъществяването на третия.

А в най-новата ни история има и казус. Президентът два мандата Георги Първанов се записа в нея като проектант на Тройната коалиция, изкарала цялостен мандат, само че и като президента, избавил страната от

дълготрайно безредие

Не се знае дали президентът втори мандат Румен Радев е проучвал опита му и дали се управлява от него. Но сякаш става все по-ясно, че след продължителното безредие, може да запише един подобен ред и за себе си в аналите на нескончаемия роден преход.

Пък и Чаплин май беше споделил, че желае да бъде запомнен точно с кино лентата си " Треска за злато ". Защо не и Румен Радев, както Георги Първанов, да не бъде запомнен с тресчица за постоянно държавно управление, което в последна сметка се състои. Напук на всички опити да бъде провалено.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР