Работодателите в България вече могат да оценяват риска от разпространението

...
Работодателите в България вече могат да оценяват риска от разпространението
Коментари Харесай

Работодатели могат да оценят риска от COVID-19 онлайн

Работодателите в България към този момент могат да правят оценка риска от разпространяването на COVID-19 онлайн. Това става благодарение на приспособения на български език инструмент за оценка, създаден от Европейската организация за сигурност и здраве при работа (EU-OSHA), оповестяват от Гражданска ревизия по труда.
Изрично е маркирано, че информацията в него не обгръща здравните заведения, за които са налични характерни нормативни актове и инструкции на здравните органи.
Инструментът включва разнообразни модули, даващи тенденция за главните опасности за разпространяване на болестта от COVID-19, и ограничения, които работодателят следва да предприеме за минимизирането им посредством: организацията и процедурите; ръководството на работното място; насърчаването и обезпечаването на опция за съблюдаване на хигиена; пътуването от и до работното място и пътуването, обвързвано с работата; работата от разстояние; външните лица в обекта; отварянето на пространствата след спиране активността на обекта; организирането на срещи или мероприятия с външни лица; командировки; спомагателните опасности, свързани с съответното дружество.
Той може да бъде употребен и за образования и инструктажи, както и за ограничение разпространяването на разнообразни типове грипни вируси за понижаване на дните отпуск за краткотрайна нетрудоспособност поради тях.
Интерактивният инструмент за онлайн оценка на риска от разпространяване на ковид е свободно наличен, единствено против регистрация, през OiRA платформата на EU-OSHA.
Можете да го намерите тук.
На профилираната платформа са оповестени голям брой интерактивни принадлежности за онлайн оценка на риска в разнообразни браншове и стопански действия, предопределени за поддръжка главно на микро- и дребните предприятия. Най-много - 41 бр. принадлежности, са създадени от България.
Помощник-инспектори, назначени по план „ Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ “ във всяка Дирекция „ Инспекция по труда “, могат да показват на работодателите или на техни представители функционалностите на инструментите.
По този мотив през днешния ден националният здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев се оплака, че има интензивно предпочитание за тестване на служащи от страна на разнообразни предприятия, компании и общини. Това по думите му не е радостно, тъй като това дава единствено момента картина, а не ясна визия дали в действителност на следващия ден няма да има болен в този цех, да вземем за пример. Трябва да се търси здрав разсъдък в здравните ограничения, прикани той.
Доц. Кунчев: Ще постановяваме санкции, до момента в който ги научим да се държат както трябва
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР