Работната среща с бизнеса във Велинград, посветена на развитието на

...
Работната среща с бизнеса във Велинград, посветена на развитието на
Коментари Харесай

Властите ще подкрепят кандидатурата на Велинград за европейска СПА столица

Работната среща с бизнеса във Велинград, отдадена на развиването на туризма в СПА столицата на Балканите и инициирана от ръководителя на Комисията по туризъм доктор Илин Димитров, мина извънредно добре - градивно и в доста добър звук.

Представителите на страната поеха ангажимент да поддържат на национално равнище кандидатурата на Велинград за европейска СПА столица.

На срещата бяха сложени и дискутирани редица проблеми за района. От името на сектора ръководителят на Сдружение на хотелиери и ресторантьори „ Велинград и Западни Родопи “ Златко Златанов показа лист с оферти, авансово готови от представителите на туристическия бранш. Някои оферти за инфраструктурни планове бяха взети под внимание незабавно.

Бе подчертана и нуждата от прецизиране на Наредбата за националните курорти, тъй като единствено по този начин ще може да се влага дейно в инфраструктурата на курортите.

Беше изразено единодушие да се работи интензивно по теснолинейката, като и сега има доста прекрасен план, който да се осъществя – с построяването тук-там за прекъсване и правене на фотоси, възнамерява се и прибавянето на специфични вагони, предопределени за велосипедисти. Като значим акцент в полемиките бе откроена работата по туристическата маркировка, която освен улеснява развиването на планинския туризъм, само че и избавя животи.

Беше стихотворец и ангажимент да се направи среща с институциите, отговарящи за хазарта, за отделяне на разнообразни клубове по ползи.

„ Това е работещият формат за сходни срещи – регионален шеф, кмет, министър, ръководител на отрасловата парламентарна комисия и ръководители на браншовите организации, в търсене на решения за проблемите в бранш туризъм “, акцентира ръководителят Илин Димитров. Той изрази желанието си да организира още 27 сходни срещи в останалите регионални градове на България. Според Илин Димитров това ще даде цялостна изясненост за действителната дълбочина на проблемите, по какъв начин да се реагира на тях и по какъв начин новият закон да бъде допустимо най-хубав, отговаряйки на тях.

Същевременно, специфичен акцент бе подложен и на професионалното обучение при подготовката на фрагментите. Институциите поеха ангажимент да свържат локалното учебно заведение – Професионалната гимназия по стопанска система и туризъм, чиито представители също взеха присъединяване на срещата, с задгранично учебно заведение, за по-добър продан на опит.

На срещата беше подчертана и потребността от основаването на единна браншова организация.

Акцент бе подложен още веднъж на националната реклама. Велинград разчита главно на български туристи – те съставляват 90% от посетителите в града. Тук излиза наяве какъв брой е значима ролята на Организациите за ръководство на туристическите региони (ОУТР), с цел да могат локалните организации сполучливо да промотират локалните туристически артикули.

На работната среща участваха министърът на туризма Христо Проданов, регионалният шеф на Пазарджик Иван Васев, кметът на Велинград доктор Костадин Коев, депутати, представители на общината и на браншовите организации като Български съюз по балнеология и СПА туризъм, съдружие „ Байкария “, деен участник в развиването на планинския велосипеден туризъм в региона, като и знаковото за района Сдружение на хотелиери и ресторантьори „ Велинград и Западни Родопи “. Участие в срещата взе и Любка Байлова – шеф на Професионалната гимназия по стопанска система и туризъм „ Алеко Константинов “ – Велинград.

Д-р Илин Димитров изрича своята признателност на екипа, който спомага за реализирането на срещата: „ За нас това е един образец за резистентен и сполучлив туризъм. “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР