Путин посрещна хиляди на митинг на стадион “Лужники”Руските войски водят

...
Путин посрещна хиляди на митинг на стадион “Лужники”Руските войски водят
Коментари Харесай

Кремъл: Киев бави преговорите нарочно

Путин посрещна хиляди на протест на стадион “Лужники”
Руските войски водят улични боеве в Мариупол

Руският президент Путин съобщи в телефонен диалог с немския канцлер Олаф Шолц, че Киев се пробва да печели време в мирните договаряния с Русия, само че все пак Москва резервира ревностното си предпочитание да продължи договарянията, предадоха съветските организации.

В телефонния диалог “бе маркирано, че киевският режим се пробва по всеки вероятен метод да забавя преговорния развой като прави нови и нови нереалистични предложения”, съобщи Кремъл в публично официално съобщение. “Въпреки това съветската страна е подготвена да продължи търсенето на решение в сходство с добре познатите му кардинални подходи”.

“Специално беше маркирано (б. р. - от страна на Владимир Путин) че съветските въоръжени сили вършат всички допустимо за запазване на живота на мирните поданици, в това число чрез организирането на филантропични коридори за извеждане на популацията от градовете в зоните на бойни действия”, се показва още в формалното съобщене.

В телефонния диалог, траял близо час, Шолц се е оповестил за преустановяване на огъня в Украйна, заяви представител на немското държавно управление. Той е изтъкнал също, че филантропичната обстановка би трябвало да бъде усъвършенствана и е нужен прогрес в търсенето на дипломатическо решение колкото се може по-скоро, сподели представителят в Берлин.



Буквата Z, която бележи съветската бойна техника в “операцията” в Украйна, се трансформира в знак на последователите на Владимир Путин.

Междувременно бе обявено, че “подразделения на Донецката национална република водят боеве с украинските националисти в центъра на град Мариупол”. Това съобщи на брифинг в Москва представителят на съветското министерство на защитата Игор Конашенков.

По думите на Конашеков “силите на Донецката национална република не престават сполучливото си нахлуване на север”, като през последното денонощие са овладели няколко селища и са придвижили на 16 км фронтовата линия.


“В Мариупол подразделенията на Донецката национална република с поддръжката на съветските въоръжени сили стягат обръча на обсадата и водят боеве срещу националистите в центъра на града”, настоя Конашенков.
Западни медии цитират представители на градската власт в Мариупол, съгласно които от руините на бомбардираният в четвъртък спектакъл са извадени над 130 души, само че е допустимо още стотици да се намират под отломките на постройката. От Киев не са удостоверили публично, че защитата на града е била пробита и че се водят улични сражения.

Руските изказвания идват на фона на данни от страна на украинските управляващи, доказани от западни наблюдаващи, че сутринта в петък обекти в Лвов, в западната част на страната са били подложени на ракетен обстрел. В рамките на деня бе доказано, че обект на обстрела е бил авио-ремонтен цех в покрайнините на града. Съоръжението е имало потенциала за ремонт на бойни изтребители “МиГ”, показват западни наблюдаващи.

Столицата Киев, както и вторият по величина украински град Харков, бяха подложени на непрекъснат среднощен обстрел и се оповестява за минимум един умрял и десетки ранени мирни поданици.

Същевременно съветският президент Владимир Путин посрещна над 120 000 души на стадион “Лужники” в Москва, с цел да отбележат 8-та годишнина от анексирането (присъединяването) на Крим към Русия. Той даде обещание, че “военната операция” в Украйна ще приключи сполучливо и настоя на дълга на Русия към човечеството да прочисти света от нацизма.



Европейски Съюз търси незабавни ограничения за цените на силата



Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис (вдясно), който участваше онлайн в срещата поради позитивен тест за COVID-19, настоя, че нито една страна не може сама да се изправи изцяло ефикасно против актуалната енергийна рецесия.

Не може да се чака оттатък 25 март

Ръководителите на Италия, Испания, Гърция и Португалия настояха на среща в Рим в петък за незабавни ограничения на Европейския съюз против нарастването на цените на силата, от което страдат жителите и предприятията, съобщи Агенция Франс Прес.

“Тази среща послужи да определим общ метод преди Европейския съвет идната седмица. Искаме да накараме Европейската комисия и другите страни членки да одобряват значими ограничения за отбрана на всички страни в област, решаваща за нашето бъдеще”, съобщи италианският министър председател Марио Драги след диалозите със своите сътрудници от Южна Европа.

По думите му, взаимно депозиране на газ би разрешило страните да се защищават взаимно. Съвместно закупуване би разрешило на общността да има по-силно въздействие в договарянията с доставчиците, добави той.
Това чувство за неотложност на фона на скока в цените на горивата и електричеството, който води до повсеместна инфлация, се споделя и от останалите държавни ръководители, отбелязва в коментар Агенция Франс Прес.

Испанският министър председател Педро Санчес акцентира, че не може да се чака и ден повече след Европейския съвет на 25 март. Той добави, че всяка страна поема своята роля в битката с резултатите от рецесията, само че само обединени те могат да реализират нещо и това би трябвало да стане незабавно поради рецесията.

Португалският му сътрудник Антониу Коща напомни, че силата има стратегически измерения. Според него най-важното е да се управляват цените на газа.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис, който участваше онлайн в срещата, защото е с позитивен тест за COVID-19, изрази убеждението, че нита една страна не може сама да се изправи изцяло ефикасно против такава рецесия.

Всяка страна от Европейски Съюз ползва личен боеприпас от ограничения против инфлацията, основаващ се на понижаване на такси върху силата, намаление на цените и целенасочени помощи. В същото време от рецесията са наранени всички европейски стопански системи, акцентира Агенция Франс Прес.

Норвегия се укрепва против Русия



Ученията Cold Response 2022 (Студен отговор 22) имат за цел да тестват качествата на Норвегия да посреща съюзнически сили при положение на военна експанзия.

Увеличава войските в Полярния кръг

Правителството на Норвегия разгласи в петък, че възнамерява да отпусне спомагателни 300 млн. евро към бюджета си за защита за тази година, за укрепване на въоръжените сили на страната и в частност наличието им в Полярния кръг, където двете страни разделят обща граница, съобщи Агенция Франс Прес, базирайки се на публично официално съобщение на управляващите в Осло.

“Дори и набези на Русия против Норвегия да е малко евентуално, би трябвало да осъзнаем, че имаме комшия на Изток, който е доста по-опасен и по-непредвидим”, съобщи в публично изказване норвежкия министър на защитата Од Рогер Еноксен. Допълнителните средства за защита ще бъдат ориентирани към усилване на военноморското наличие в северните води на Норвегия, поощряване на физическата подготовка на интензивно служещите, както и на запаса, увеличение на стратегическите ресурси от боеприпаси, горива и други стратегически материали, възстановяване на структурите за посрещане и настаняване на съюзнически войски и потенциалите за кибер-отбрана и разузнаване.

Защитник на най-отдалечените граници на НАТО в Далечния Север, Норвегия дели 196 километра обща граница с Русия през ледовете в Арктика, както и през големи водни площи в Баренцово море.

“Трябва да засилим наличието си в Далечния Север. Русия има обилни ползи за сигурността си в съседството си с нас и Далечният Север има голямо икономическо значение за Русия”, сподели още Од Рогер Еноксен.

В момента на територията на Норвегия се организират огромни военноморски, сухопътни и военновъздушни учения на НАТО и страни-партньори на Алианс (Швеция и Финландия), с над 30 000 военнослужещи от 27 страни. Ученията Cold Response 2022 (Студен отговор 22) имат за цел точно да тестват качествата на Норвегия да посреща съюзнически сили при положение на военна експанзия, според член 5 от Договора за Северноатлантическия Алианс, който задължава всички страни членки да се притекат на помощ на която и да е страна от НАТО, обект на нахлуване. Маневрите имат за цел също по този начин и да тестват уменията на съюзническите войски за война в полярни условия, показват интернационалните наблюдаващи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР