Повече от 15 полицаи са били убити снощи при серията

...
Повече от 15 полицаи са били убити снощи при серията
Коментари Харесай

Повече от 15 полицаи бяха убити при серията от атаки в Дагестан

Повече от 15 служители на реда са били убити нощес при серията от набези в южния съветски район Дагестан, оповестиха през днешния ден съветските осведомителни организации, представени от Ройтерс. Имало е и цивилни жертви, прибавят организациите.

Петима въоръжени мъже, които са били измежду нападателите, са били убити, споделиха още съветските осведомителни организации, като се позоваха на Националния антитерористичен комитет на Русия, съобщи Ройтерс.

При едновременни набези в два града в Дагестан нощес въоръжени лица откриха огън по синагога, православна черква и полицейски пост.

Нападението се случи три месеца откакто 145 души бяха убити при офанзива в концертна зала край Москва, за която пое отговорност " Ислямска страна " и която беше най-сериозното терористично нахлуване в Русия от години.

Към момента никой не е поел отговорност за нападенията в размирния район в Северен Кавказ. Държавната осведомителна организация ТАСС цитира правоохранителните органи, съгласно които измежду нападателите са били двама синове на ръководителя на Сергокалинския регион в Централен Дагестан. Той е бил арестуван от следователите.

Министерството на вътрешните работи, представено от съветските осведомителни организации, съобщи, че четирима въоръжени лица са били убити по време на офанзивите. Местен чиновник заяви, че още един нападател е бил погубен по време на престрелка в черква в дагестанската столица Махачкала, където е бил погубен и православен духовник.

В началото на века в Дагестан избухва ислямистки протест, който е пренесен от прилежаща Чечения, а съветските сили за сигурност стартират нападателна битка с екстремистите в района, напомня Ройтерс. През последните години нападенията станаха по-редки, като през 2017 година Федералната работа за сигурност на Русия съобщи, че е победила бунтовниците в района.

Министерството на вътрешните работи на Русия разгласи, че изходите от град Махачкала са затворени и че заговорниците, които към момента са на независимост, може към момента да се опитат да избягат от града.

На към 125 километра южно от Махачкала въоръжени лица нападнаха синагога и черква в град Дербент, където от антични времена живее еврейска общественост и където има обекти, включени в листата на ЮНЕСКО за международно културно завещание. Властите оповестиха, че синагогата и църквата са били обхванати в пламъци и че двама нападатели са били убити.

Ръководителят на районното държавно управление на Дагестан даде обещание строги санкции за " всички сили, които стоят зад тези отвратителни дейности ". Руските медии цитираха ръководителя на федерацията на еврейските общности в страната, който прикани хората да заобикалят да реагират " на провокациите ".

Министерството на външните работи на Израел заяви, че синагогата в Дербент е била опожарена до основи, а по втора синагога в Махачкала са били създадени изстрели. В изказването се споделя, че се допуска, че по това време в синагогата не е имало богомолци.

При предходни сходни случаи в района съветските управляващи са упреквали войнстващи ислямистки детайли, отбелязва Ройтерс.

През октомври предходната година, след експлоадирането на войната в Газа, размирници, развяващи палестински флагове, счупиха стъклени порти и нахлуха на летището в Махачкала, с цел да търсят еврейски пасажери на полет, идващ от Тел Авив.

Във връзка с този случай съветският президент Владимир Путин упрекна Запада и Украйна, че подклаждат безредици в Русия.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР