Пуснатите за употреба в ЕС три ваксини срещу коронавирус се

...
Пуснатите за употреба в ЕС три ваксини срещу коронавирус се
Коментари Харесай

Експерти: 70% ефективност на ваксина не означава 30 % заболели

Пуснатите за приложимост в Европейски Съюз три ваксини против ковид се разграничават между тях по своята успеваемост. Тази с по-ниската успеваемост на, сред 60 и 70 %, има друго значение, друго от това, което доста хора си показват, написа немският „ Шпигел ”.
Добрата вест пристигна на на 9 ноември 2020 година: Резултатите от третата фаза от обстойно изследване на имунизацията против на Biontech/Pfizer демонстрираха 90% успеваемост. Когато изследването завърши, предприятието поправя тази стойност до 95 %.
Наскоро компания също разгласи 95 % успеваемост на своята ваксина.
След това последва крах: Компания AstraZeneca уточни почти 70 % успеваемост на своя препарат. Според специалистите, в тези времена всяка спомагателна има значение – нещо, което доста хора не могат да схванат.
Недоразумението
70 % успеваемост против COVID-19 значи, че от 100 имунизирани приблизително 70 са предпазени от заболяването, а 30 биха могли да се разболеят.
Дори в случай че всички към 83 млн. поданици на Германия бъдат имунизирани, когато и да е 25 млн. биха могли да заболеят. Това би било прекомерно огромно число, само че в основата си сходно пресмятане е погрешно.
За да се разбере, какво тъкмо се има поради, би трябвало да се хвърли един взор върху дизайна на изследванията на производителите на ваксини. За задачите на проучванията десетки хиляди доброволци са били разграничени на две сравними групи: на едната група е сложена ваксина, а на друга - плацебо.
Производителите чакаха да видят, какъв брой индивида от всяка група ще се разболее от COVID-19. Това се прави до постигането на авансово избран сбор случаи, което разрешава да се дефинират разликите сред групите с висока степен на статистическа сигурност.
Ако едно вещество е неефективно, до края на изследванията би трябвало да има почти идентичен брой случаи на заразяване и в двете групи. От резултатите става видно обаче, че доста по-малко хора в групите с дейното вещество са наранени от COVID-19, което значи, че имунизацията явно е била ефикасна и е предпазила от разболяване.
 България към този момент не мисли да лимитира имунизацията против COVID-19 с имунизацията на AstraZeneca България към този момент не мисли да лимитира имунизацията против COVID-19 с имунизацията на AstraZeneca
Разгледахме цялата информация на имунизационния щаб и взехме решение да се съобразим с рекомендацията на Европейската организация по медикаментите (EMA...
Относителна успеваемост
Колко тъкмо е ефикасна излиза наяве от съответните числа. За задачата ще дадем мним образец: Сред доброволците с същинската ваксина в границите на изследването от COVID-19 са се разболели единствено 10 индивида. В сравнимата плацебо група болните са 100. Сега статистиците пресмятат какъв брой по-нисък е относителният риск от заболяване за имунизираните с дейната съставна част.
100-те случая от групата с плацебото подхождат на 100 %, защото незащитените хора явно са подложени на идентичен риск от разболяване. 10-те случая от групата с имунизацията подхождат на 10 %. Рискът от разболяване в проучването на успеваемостта е с 90% по-малък, в сравнение с в плацебо групата (100-10=90).
Използвайки изчислението, може да се разбере и образецът от Изследването на успеваемостта на 162 тествани лица се разболяват в плацебо групата, а в групата с дейното вещество са единствено осем. Очевидно главният риск от заболяване е 162. Това подхожда на 100 %. Осемте случая в групата на имунизираните са към 5 % от тях. Следователно хората от групата с дейната съставна част са имали 95% по-нисък риск от развиване на COVID-19 (100-5 = 95).
Този феномен може да бъде пояснен и по различен метод: Да приемем, че преди да бъде утвърдена ваксина против COVID-19 с успеваемост 50 %, за избран интервал от време в група от 10 000 души ще се разболеят 100. След като имунизацията бъде публикувана, в същата група за същия интервал ще има единствено 50 заболели., т.е. имаме 50 % понижение. Ако имунизацията е 70 % ефикасна, ще има единствено 30 случая (намаляване със 70 %), а при успеваемост от 90 % - единствено 10.
 СЗО пази имунизацията на AstraZeneca СЗО пази имунизацията на AstraZeneca
Световната здравна организация (СЗО) упорства да не се отхвърля имунизацията на AstraZeneca на фона на известия, че лекарството може да е п...
Алтернативата: Целенасочено излагане на хората на заразяване с вируса
Казано по различен метод: Става въпрос за относителния риск от разболяване от COVID-19. Ваксините против COVID-19 са в положение да понижат действителния брой на заболелите с посочените проценти, откакто бъдат имунизирани задоволително хора. 70 % също дават голямо облекчение на обстановката. Ако желаете да определите абсолютния риск, т.е. да разберете какъв брой имунизирани хора се разболяват, откакто влязат в контакт със Sars-CoV-2, изследванията ще би трябвало да бъдат структурирани по друг метод.
При сходно проучване ще би трябвало имунизираните да получават толкоз висока доза от вируса Sars-CoV-2, която сигурно би ги разболяла без имунизацията. През последните няколко месеца неведнъж бяха обсъждани по този начин наречените изследвания на човешките провокации (Human Challenge Studies). Професионалистите обаче не са единомислещи, до каква степен те са етични.
Ако имате група от 100 души, които са били имунизирани и всички са били изложени целеустремено на вируса, би било допустимо в последна сметка да кажете какъв брой от тях са заболели макар имунизацията. В такава група с релативно малко старания може също да се ревизира какъв брой (отчасти безсимптомни) инфекции със Sars-CoV-2 предотвратява имунизацията. Това към момента не е ясно
Нека обобщим: Проучванията за резултатност на имунизациите разказват %, с който дейните субстанции понижават общия риск от заболяване (относителен риск). Те не споделят какъв % от имунизираните се разболяват или заразяват, макар че са имунизирани, в случай че влязат в контакт с патогена (абсолютен риск).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР