Пускането в експлоатация на многоцелевия реактор за бързи неутрони (МБИР)

...
Пускането в експлоатация на многоцелевия реактор за бързи неутрони (МБИР)
Коментари Харесай

Русия преговаря с Франция и Китай за мегапроект

Пускането в употреба на многоцелевия реактор за бързи неутрони (МБИР) ще бъде през 2028 година, стана ясно след аудиенция на площадката на плана на генералния шеф на „ Росатом “ Алексей Лихачов. Най-мощният теоретичен реактор в света с топлинна мощ от 150 мегавата се построява в съветския Димитровград.

Тази година стартира инсталирането на съоръжение на реакторната шахта, а строителството изпреварва графика с една година. В дейностите по плана вземат участие 1200 служащи и инженери и над 100 единици техника. Алексей Лихачов означи, че МБИР е теоретичен „ мозъчен “ център на нуклеарната сила на XXI век и без него е невероятно основаването на четвърто потомство нуклеарни технологии.

Многоцелевият проучвателен реактор на бързи неутрони ще се употребява за тестване на нови материали, макети на детайли за дейните зони на съоръжения от последващо потомство бързи реактори, които ще затворят нуклеарния горивен цикъл и топлинни реактори с дребна и междинна мощ. Руските и задгранични откриватели ще употребяват МБИР дружно. „ Ясно е, че международната общественост следи това с огромен интерес, договарянията са най-активни с сътрудниците от Китай и Франция “, сподели Лихачов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР