Проверки от Вътрешен одит“ на Министерството на здравеопазването показват нарушения

...
Проверки от Вътрешен одит“ на Министерството на здравеопазването показват нарушения
Коментари Харесай

Вътрешен одит на МЗ потвърди нарушенията в обществените поръчки за училищните тестове |

Проверки от „ Вътрешен одит “ на Министерството на здравеопазването демонстрират нарушавания в процедури за пазаруване на проби за COVID-19 за учениците. Това сподели министърът на опазването на здравето Асена Сербезова по време на съвещание на парламентарната комисия по опазване на здравето, представена от Българска телеграфна агенция.

Проверката е била разпоредена от министър Сербезова, след сигнал за нарушения на предшественика ѝ Стойчо Кацаров.

Първите четири процедури за пазаруване на щадящи проби за учениците са обект на внимание на Комисията за противопоставяне на корупцията и за отнеманена нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) и на Агенцията за държавна финансова ревизия, като инспекцията на инспекцията към момента не е завършила, напомни министър Сербезова.

Резултатите от инспекциите на „ Вътрешен одит “, разпоредени от министър Сербезова, демонстрират, че първата процедура за обезпечаване на тестванията е почнала преди приемането на постановлението за одобрение на разноските за тях, поканата към участниците не съдържа лице за контакт и лице за връзка, има изчезнали подписи на членовете на работната група за офертите и други

Докладът на работната група е бил подписан от авариен ръководител и авариен член , само че би трябвало да са посочени аргументите за отсъствието на титулярите, а не са били посочени, сподели още тя. По думите ѝ членовете на работната група, разглеждали офертите, не са попълвали декларация за конфиденциалност, само че това не е било изтънчено в заповедта на министъра на опазването на здравето.

В идващите процедури нарушаванията са идентични, уточни тя. Имаме информация, че избрани компании не са спазили периодите за доставка, за което е начислена наказателна клауза, добави министър Сербезова и добави, че във втората процедура дължимата наказателна клауза се е променяла „ в придвижване “.

При другите две процедури за доставка на проби инспекциите са открили идентични пропуски, в това число и че в работната група не е взел участие представител на Изпълнителната организация по медикаментите.

В момента прокуратурата се занимава с изчисленията какви са загубите на страната от четирите процедури, уточни още министър Сербезова. Предвид новите процедури за обезпечаване на проби, в които избегнахме корупционните практики, постигнахме приблизително претеглена цена с 30 на 100 по-ниска, уточни още министър Сербезова.

През януари 2022 година за длъжностно закононарушение в здравното министерство, при избора на реализатори за доставка на антигенни проби за учениците, изработен от Министерството на здравеопазването по времето, когато министър бе Стойчо Кацаров. Сигналът бе подаден от уволнения от Кацаров зам.-министър на опазването на здравето Димитър Петров.

Петров твърди, че тестванията са купени на повишени цени – в аптеките коствали по 5-6 лева, а поръчката на едро била за 8,20 лева на тест.

Стойчо Кацаров отхвърли обвиняванията в корупция и съобщи, че тестванията за учениците са " комфортен мотив за уронване на престижа и името му ".

Докога ще се тестват учениците

В отговор на въпрос докога ще се тестват за коронавирусната зараза учениците министър Сербезова сподели, че е разпоредила на основния държавен здравен контрольор да направи съответната аргументация.

„ Не мога да се наемам с съответна дата , само че отговорът ми е скоро, напълно скоро “, сподели още министър Сербезова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР