Проучване в Англия показва, че 43% от футболистите в елита

...
Проучване в Англия показва, че 43% от футболистите в елита
Коментари Харесай

Започва кампания за повече чернокожи треньори в Англия

Проучване в Англия демонстрира, че 43% от футболистите в елита и 34% от тези във II, III и IV равнище са чернокожи, само че такива са едвам 4.4% от треньорите.

" Трябва да дадем благоприятни условия на цветнокожите - съобщи мениджърът на " Кристъл Палас " Патрик Виейра, единственият негър треньор във Висшата лига. - Ние сме положителни колкото всички други. Вижте петте най-силни шампионати и какъв брой от тимовете там имат черни треньори - непълен брой. Липсват благоприятни условия, липсва преходът на черни играчи към треньори - те няма по какъв начин да се свържат с хората, които взимат решенията. Вратите не са отворени, с цел да могат тези футболисти да преминат в мениджмънта. И нямам поради единствено треньорска работа, а и по-високо мениджърско равнище. "

46-годишният Виейра, който е роден в Сенегал, завоюва международната (1998) и европейска (2000) купа с отбора на Франция. С " Арсенал " стана 3 пъти първенец на Англия, има 4 трофеи в Италия и спечелена Шампионска лига с " Интер ". Беше треньор на американския " Ню Йорк Сити " и френския " Ница ", преди през юни 2021 година да поеме лондонския " Кристъл Палас ".

Виейра разкри, че поддръжката от шефа на " Манчестър Сити " Брайън Марууд го е отвела в треньорството.  " Реших да почна с тима до 21 година на " Сити " и след това да ида в Ню Йорк. Имах край себе си положителни хора, които ми дадоха поле да се изучавам и да бъркам и през днешния ден да съм в " Палас " с религия и качества да съм добър управител ", добавя той.

Докладът на The Black Footballers Partnership - организация, учредена тази година, сочи още, че 14% от треньорите с лиценз УЕФА Про са чернокожи, но едва 1.6% такива са на изпълнителни и управителни позиции в клубове.

Същевременно кодексът за многообразие, въведен от британската Футболна асоциация (ФА) през 2020 година, има за цел да се оправи с расовото неравноправие във футбола на Острова. Клубовете от Премиър лийг и 30 други подписаха кодекса. Но спортният шеф на " Куинс Парк Рейнджърс " Лес Фърдинанд (чернокож) предходната седмица съобщи, че той  " не е направил никаква разлика " в помощ на това чернокожи да бъдат наемани.

От ФА настояват, че има прогрес. " Клубовете като цяло надвишиха задачите за многообразие при наемането на висше управление и мениджъри. Специално във ФА ставаме все по-разнообразни: 8% от нашия управителен екип, 12% от чиновниците, 20% от треньорския щаб на мъжете в Англия и 4% от треньорския щаб на дамите са от черен, азиатски, разбъркан или различен етнически генезис. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР