Проучване, поръчано от компанията за антивирусен софтуер Kaspersky разкриват, че

...
Проучване, поръчано от компанията за антивирусен софтуер Kaspersky разкриват, че
Коментари Харесай

Висенето на смартфона: Децата - послушни, родителите – не толкова

Проучване, поръчано от компанията за антивирусен програмен продукт Kaspersky разкриват, че 61% от родителите се затрудняват да бъдат образец за подражателство за децата си и от време на време не съблюдават разпоредбите, които са сложили за своите малчугани. В същото време повече от половината родители (54%) се пробват да основат здравословни цифрови привички и правила за всички членове на фамилията.

От ранна възраст децата са склонни да копират държанието и навиците на възрастните във всички области на живота, в това число отношението към цифровите устройства. Освен това доста деца получават първото си устройство в ранна възраст - съгласно същото изследване 68% от децата получават устройства преди деветгодишна възраст. Като се има поради това, родителите би трябвало да бъдат образец за подражателство при потреблението на технологии, в случай че желаят да положат основите на здравословни цифрови привички още от детството.

Резултатите от изследването демонстрират също, че родителите възприемат нормите на държание като разнообразни за себе си и за децата си. Например съвсем половината (48%) от интервюираните признават, че прекарват от три до пет часа на устройства всеки ден, а болшинството (62%) считат това време за обикновено.

Що се отнася до децата, съвсем половината (48%) прекарват същото време на устройства като родителите си - от три до пет часа на ден. Но все пак повече от половината възрастни (53%) биха желали децата им да прекарват по-малко време на устройства - до два часа.

В някои сюжети респондентите считат, че несъмнено държание е задоволително за тях, само че не и за децата им. Например 37% от възрастните считат, че е обикновено да се споделят фотоси на членове на фамилията в обществените мрежи. Напротив, по-малко от една четвърт (24%) от родителите считат, че това е задоволително за децата им.

Освен това 22% от интервюираните считат за рационално да пропущат позвънявания и да изключват телефона си, с цел да не може никой да се свърже с тях. Само 10% от родителите обаче считат, че сходно държание е задоволително за децата.

" Днес от ден на ден родители се пробват да основат здравословни цифрови привички наред с тези за храненето и дневния режим и други Но няма ясна наклонност или мощен модел на държание във връзка с това по какъв начин съответно да се открият тези правила за цифровите практики. В същото време резултатите от нашето изследване демонстрират, че множеството възрастни (61%) признават, че им е мъчно да бъдат модел за подражателство и че от време на време не съблюдават разпоредбите, които са открили за децата си. За да помогнем на родителите да открият здравословни цифрови практики, съществуват разнообразни техники и принадлежности, които да ги поддържат. Те могат да бъдат включени посредством ролеви игри и игри, а за по-технически метод са налични решения като приложения, които могат да оказват помощ за управление на времето пред екрана или за установяване на физическото местонахождение на детето ", разяснява Богдан Писмиченко, районен управител на Kaspersky за България, Румъния и Молдова.

Цифровото ползване оформя връзките сред родителите и децата и, което е по-важно, оказва въздействие върху развиването на детето. Проучванията демонстрират, че бебетата развиват проблеми с храненето и съня, да вземем за пример, когато родителите употребяват цифрови медии редом, до момента в който се грижат за тях. Това е сериозен симптом за зараждащо се разстройство на привързаността. Децата се учат посредством подражателство. Ето за какво постоянно би трябвало да вземате поради какво съответно виждат децата. Дали родителите им постоянно държат смарт телефона си в ръце или даже на масата, когато се хранят? Нека не забравяме, че родителите постоянно дават образец на децата си.

От позиция на фамилната терапия медийната просветеност в фамилиите е доста значима тематика. Тя е значима и за положителното развиване на децата.

" Все отново би трябвало да обърнем внимание, че смарт телефонът съществува в този си тип едвам от последното десетилетие и е станал жизненоважен в нашето всекидневие. Ето за какво постоянно не е толкоз елементарно да го използваме умишлено и най-много да срещнем децата с него. Зависимостта ни от телефоните е повода, заради която е още по-важно тази тематика да бъде разяснена преди всичко на всички нас. Освен това съществуват и изпитани правила за държание при потреблението на цифрови медии в фамилиите, които са доста потребни. Най-важното за всички родители е да не престават да приказват с децата си за потреблението на медиите ", разясняват Биргит Хьолцел и Щефан Рузас от мюнхенската изследователска компания Liebling + Schatz.

За да помогнете на децата да прекарват времето си в интернет по сигурен метод, можете да:

- Сърфирате и учите дружно. Вижте къде децата прекарват времето си онлайн и проучете по какъв начин най-добре да ги предпазите.

- Обмислите изтеглянето на приложения за наставнически надзор и да обсъдите тази тематика с детето си, с цел да му обясните по какъв начин работят тези приложения и за какво се нуждаят от тях, с цел да останат в сигурност онлайн.

- Участвате в онлайн дейностите на децата от ранна възраст, с цел да се трансфорат те в норма и с цел да можете да ги " наставлявате ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР