Процентите са математически инструмент, който намира приложение в редица науки

...
Процентите са математически инструмент, който намира приложение в редица науки
Коментари Харесай

Как се изчисляват проценти?

Процентите са математически инструмент, който намира приложение в редица науки и специалности. Освен това, тяхното пресмятане спомага за справяне с ежедневни задания или работни отговорности. Затова се оказва значимо да имаме главните знания за процентите и да умеем да ги прилагаме независимо.

Как се пресмятат проценти?

Процентът е 1 от цяло 100. Стойността на цифрата, от което се интересуваме за %, се приема за 100. Изчисляването на процентите следва формулата:

Процент от цяло = част x 100

Ето няколко образеца:

Ако разполагате с 5 круши, то те са цялото, с което разполагате, или 5 круши = 100%. Ако желаете да изчислите какъв брой % от цялото са 3 круши, то формулата ще наподобява по този начин:

X%=3/5 x 100, което се получава 60%. Още казано, 3 круши съставляват 60% от цялото или общия брой круши.

Ето различен образец, в който са ясни процентите от цялото, само че желаете да установите тези проценти на каква числена стойност или численост дават отговор.

Ако имате общо 8 пазарни чанти вкъщи и желаете да изхвърлите 25% от тях, то ето по какъв начин да изчислите какъв брой от чантите съставляват тази част.

25/100=8, то тогава 0,25=8 и следва, че 0,25x8=2

Или още казано: 2 пазарни чанти съставляват 25% от общия брой 8 пазарни чанти.

Последният образец е за случаите, когато имаме % от цялото, имаме на какъв брой е равно то, само че не разполагаме със цената на цялото.

Ето и образец:

Ако знаем, че 3 ябълките съставляват 15% от цялото или общия брой ябълки, то ето по какъв начин да изчислете цената на 100%.

15%=3/X x 100, то тогава следва, че 15/100=3/X и X=3/0,15, от което се извежда, че общият брой ябълки е 20.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР